Sommarkurserna i Höllviken 2013

Under årets fältartistvecka i Höllviken kommer jag- Maria Johansson Josephsson delge er lite av vad som händer på och omkring kurserna i ord och bild. Känns spännande att dra igång årets kurser. 

 

Söndag 4 augusti 2013

Idag söndag drar fältartistveckan igång på kursgården i Höllviken, instruktörerna finslipar in i det sista, ljud och ljus riggas i puben, korvgrillen tänds och hela gänget av fältartister kommer för att rusta på inför veckans fyra kurser. Kursutbudet i år är grundkurs för de nytillkomna fältartisterna, fördjupning och repetition för de som varit med i kursverksamheten tidigare samt en fältartistisk ledarskapsutbildning.

kurschef Görgen Karlehav Förrådet är redo
”Oops där tog du mig med kontoret på fickan!” säger årets kurschef Görgen Karlehav och skyndar vidare till nästa möte. Grönt, grönt och åter grönt! Förrådet är redo! Rusta på!
Ja ha! Vad väger du då, och hur lång är du... Ja –lång! Snart pårustat och klart
Ja ha! Vad väger du då, och hur lång är du... Ja –lång!  Snart pårustat och klart!
stökigt värre blir det Mums!
”Nej, nej inte fotografera här!” Lokalvårdarna jobbar hårt för att få i ordning på våra rum, stökigt värre blir det. Mums!

 


 

Söndag kväll

Scenen öppnades i år av fältartistgruppen "Iron Aden" med kapten Mats Hermansson. Bandet var tidigare i år på insats i Djibouti och är i det närmaste fulltaligt här nere på kursen i Höllviken, förutom Andreas Eriksson som för kvällen ersattes av Johan Mörén.


måndag bild 1
 

 


Efter Iron Adens tredje låt klev instruktören Jesper Tengroth upp på scenen och greppade micken. Till vardags är han kommunikationsrådgivare till Överbefälhavaren, general Sverker Göranson och han kallade upp Sophie Conte och Lena Thomander till scenen. På uppdrag av ÖB tilldelade han dem ÖB:s coin för en förtjänstfull insats under Pridefestivalen. Sophie Conte och Lena Thomander under ledning av Ellinor Asp representerade tillsammans med Linda Gustavsson, Ina Forsberg och Tobbe Hinas Försvarets Fältartister under Prideparden där företrädare för försvarsmakten deltog i paradtåget.

Det var den 16e prideparaden i ordningen men premiär för Fältartisterna och ÖB att tillsammans med deltagarna i ledet manifestera för människors lika värde genom att "dansa fram genom gatorna i Stockholm".

måndag Bild 2
Lena och Sophie med gruppens coins

 

Kvällen fortsatte med en sjudande spel och sångglädje där jammandet pågick utan paus hela kvällen. En härlig uppstart av Fältartistveckan 2013.

måndag bild 3
 

 


 

Måndag 5 augusti 2013

07.30 pip- nu är det exercis! -ja du läser rätt; 07.30 står kurserna uppställda i uniform på CarlA-plan för att genomföra morgonens exercispass innan uppställningen vid flaggan. Grundkursen får sitt inledade exercispass med instruktör Alexander Karlsson. För de flesta i gruppen är exercis något alldeles nytt, men det finns också några exercisproffs i grundkursen som tidigare tjänstgjort i trumkåren.

Exercis GK
Grundkursen har exercis

 

Efter uppställningen sitter så de uniformerade fältartisterna in i Altona för en förmiddag med information, gruppindelningar och utbildning i säkerhet.

Före! Efter!
Före! Efter

 

Planer planer, här smids det planer, från stabsplats altan!
Planer planer, här smids det planer, från stabsplats altan!

 


 

Tisdag 6 augusti 2013

Gårdagens scenario till pubspelningen, en spelning för flygvapnet i Mali, löstes med den äran av våra kursare under finfin ledning av LK2. Vi njöt av en härlig afton med allt från jojk till Daft Punk. Jammarna bjöd sedan på finstämt och helös. En toppenkväll!

07.00 Skobyte!
07:00 Skobyte!Under dagen samövade alla kurser utom grundkursen i en kombinerad övning där 4 fältartistgrupper eskorterades av en hemvärnspluton från Malmö.
Förövning på campen och uppsittning i bandvagn 12.15

I sann musikeranda; Foxtrot, foxtrot -Framåt!
I sann musikeranda; Foxtrot, foxtrot -Framåt!På Falsterbonäset pågick övningen hela eftermiddagen och dit kom också inbjuden press för att möta våra fältartister.

Pressträff i bushen Kombinerad övning- in action
Pressträff i bushen Kombinerad övning- in actionPå kursgården genomgick grundkursen en informationsrik dag med lektionspass om allt från fältartristernas historia från "Nöjespatrull" till försvarets fältartister, sjukvårdsutbildning och upplysning om försvarsmaktens organisation.
 

Mats Hermansson ger en sybriefing mellan passen.
Mats Hermansson ger en sybriefing mellan passen.

 


 

Onsdag 7 augusti 2013

Igår avslutades kursdagen med sedvanlig pubshow. Scenariot för kvällen var stor spelning på Camp Northern Light i Afghanistan. Fältartisterna gjorde en fin föreställning för våra inbjudna gäster från hemvärnet i Malmö och PAO- medkursare på kursgården. Ett bejublat inslag var när veckans stå-uppare i grundkursen gästspelade i Robyns låt Be mine;  "-Men jag saknar dig så -Elisabeth."

Showstart tisdag, vi är i Afghanistan... Blueman Group
Showstart tisdag, vi är i Afghanistan... Jappe featuring  Blueman Group


När tre av kvällens sex grupper hade framfört sina låtar steg Görgen och Mats upp på scenen för att tacka våra medövare från hemvärnet i Malmö genom att tilldela dem försvarets fältartisters coin.

Coin till hemvärnet
Coin till hemvärnet


Showen fortsatte sedan med härligt sväng och kvällen avslutades med jamm, jamm, jamm. Hemvärnssoldater som sjöng, major Karlehav vid trummorna och alla härligt jammande fältisar.
På morgonens uppställning var det inte bara upp-ställningen som tog plats på innergården utan också scenbygg-ställning inför morgonens stora utomhus show. Mycket prylar blir det!
Nu drar dagens arbete igång med informationstjänst, vapentjänstens grunder, PM- skrivning med mera. -Fältartister Framåt!

Aha! Det blåser upp till gig-rigg. Samövning; fältartisterna har informationstjänst  med PAO
Aha! Det blåser upp till gig-rigg. Samövning; fältartisterna har informationstjänst  med PAO


Härmed gör jag ett uppehåll i min rapportering och lämnar över till fältartist Anna-Lena Björklund som kommer att skriva här på vår hemsida under kvällen och morgondagen. Jag återkommer på fredag.

 


 

Hej,

Vilken ynnest att få komma hit ett par dagar och mötas utav detta härliga gäng. Humören är på topp och jag ser redan fram mot kvällens jam men innan dess tittar jag till de olika gängen som håller till på kursgården. Grundkursen har åkt till Revingehed för att bekanta sig med skjutbanan så de får jag träffa lite senare. Ledarskapskursen sitter i mediaträning med Jesper Tengroth och repetition/fördjupningskursen diskuterar folkrättsfrågor med Görgen Karlehav. Intresset för de olika ämnena är stort! 

bild-1 bild (3)

Ledarskapsgruppen fick i uppdrag att planera en lektion innom ramen med vad det innebär "att personalvårda med underhållning" Vilket de framförde med bravur.

Repen inför kvällens show är i full gång.
 

 

Scenariot för kvällens show är att underhålla på ett fartyg i Adenviken med full sättning på bandet men när kvällen drog igång ändrades plötsligt förutsättning precis på det sätt som det kan göra under pågående insats och kvällens show fick framföras med minimal volym. Vissa låttitlar ändrades och andra gjordes om för att passa in i det nya scenariot.

bild (4) bild (5)
Fantastiskt många duktiga och glada blåsare! Vem sa att låg volym innebär låg intensitet?

 

Efter ett lysande showslut så hävdes "volymförbudet" och kvällen kunde fortsätta med jam i vanlig fältartistanda med ett leende på läpparna.


 

Torsdag 8 augusti

Excercis, uppställning och sedan stod både sjukvård och CBRN-utbildning på schemat. Det sjungs och repas lite här och där på kursgården för ikväll är det dags för show!

bild (8) DSC_0720
Framstupa sidoläge med nack-krage, svårare än det ser ut... Laddar med ett leende inför flagghissningen

 

Det byggdes och roddades inför kvällens show, låtlistor producerades av ledarskapskursarna och det repades och soundcheckades i ömsom regn ömsom solsken.


bild (10) bild (11)
Fredsbaskrarna kom förbi och presenterade sig och sitt viktiga arbete med- och för våra veteraner. Fix och trix iin i det sista inför kvällens uppträdande...
bild (12) bild (6)
När är det vår tur? Ett tungt ansvar vilar på dagens VB

 

DSC_0760 DSC_0758
Chefen insats Anders Silwer pratar med Jesper innan show Yana från Kiruna är strålande glad innan gig

 

 

0 påväg upp på scenen 0 coin
Chefen insats general Anders Silwer pratar med Jesper innan show General Anders Silwer tar emot fältartisternas coin och delar ut ett till vice ordförande Magnus Josephsson

DSC_0183

Vilken enastående show! Rysningar och glädjetårar blandades med allsång och handklapp! Generalen var med och pekade med hela handen när publiken som delades i två skulle ta i från tårna och sjunga ut tillsammans med Nina. Roger fick alla att stå upp och den stolthet som infann sig hos oss i publiken när alla kom in på slutet och sjöng Purple Rain kan inte beskrivas i ord-vilket gäng!  


 

Fredag 9 augusti 2003

Efter en fantastisk torsdag var det på fredagen dags för en backspegel och avlastningssamtal i grupp och efter en intensiv vecka var det många som uppskattade en stud för eftertanke och själslig återhämtning! Känslorna var många och en kommentar som hördes från felr håll under lunchen var "- Det var så skönt att jag blev tårögd och fällde en tår! Vilka männsikor jag har fått möta och vad fort de har kommit mig nära"

 

1 Fritte 1 lunch efter avlastningssamtal
En glad Fritte efter gårdagens succé! En avslappnad lunch efter sköna förmiddagssamtal.

Själv är jag tvungen att lämna detta fantastiska gäng och lämnar med varm hand tillbaka stafettpinnen till Maria Johansson Josephsson igen. Vi ses snart igen.


 

Efter fredagens lunch besökte Försvarministerns pressekreterare Henrik Hedberg fältartistkursen och höll tillsammans med Jesper Tengroth en givande lektion om försvarsläget. Som tack för lektionen fick Henrik Hedberg önska sig en låt av fältartisterna, hans önskan var ”Bra vibrationer” vilken han fick levererad på momangen av hela kursgänget på gräsmattan utanför Altona. Det strålade av glädje från den en-hövdade publiken (pressekreteraren) när fältartisterna brast ut i Kicki’s schlagerdänga.

Fys. -pass med fyra täter och inlämning av uniform avslutade den grönklädda delen av fältartist kursen på fredag e.m.
Fredagens Utryckarmiddag med försvarets fältartister och PAO på kursgården, innehöll frejdiga snapsvisor med "Fritte" och nyskrivet material av PAO. Martin Pålsson avslutade middagen med att leverera en text om de fantastiska män som vet hur man instruerar en fältartist på en känd melodi i vals takt. Tal, bilder och sånger framfördes och förevisades i en härlig röra under middagen men underhållningsstarten på pubscenen stod skolchefen Thomas Undenius för då det blev showtime med Undeniu'z feat. Murre.

Doakörernas doakör under ledning av Skolchefen Murre med Kal P Dals hit -Jonnie
Doakörernas doakör under ledning av Skolchefen Murre med Kal P Dals hit -Jonnie
The Undeniuz feat. Murre
The Undeniu'z feat. Murre

.
Fältartisternas scenarioför fredagsshowen löd -spelning på Veteranträff i Halmstad för fredabaskrarna. Showen var toppen och att uppdraget blev utfört med beröm godkänt avgjordes av själva ordförande i Fredsbaskrarna som var på plats i Höllviken och kom upp på scenen för att ge detta betyg till fältartisterna.

Jammet för aftonen var oerhört varierat mellan 1-mans orkestrar till storställ och 15-manna band. Varierat, innerligt, energifullt och gör-kul! Jammet avslutades med ett massnummer- alla på scenen och nästan ingen i publiken. Gör-gött!!!

Veckans sista publåt under ledning av Tessan. -nu återstår bara avrodd.
Veckans sista publåt under ledning av Tessan. -nu återstår bara avrodd.

 


 

Lördag 10 augusti 2013

På lördagens uppställning spelades flaggan upp av unisont visslande av samtliga fältartister, sedan fick vi ta del av ett finstämt korum där längtan och tacksamhet var nyckelord. Tårar och skratt blandades inför avskedet av varandra och denna härliga sommarvecka med fältartisterna i Höllviken.

Korum på gräsmattan 2013-08-10 08.13.21
Korum på gräsmattan Tid för eftertanke


Vid kursintygens utdelande framförde Roger Lander en nykomponerat text till instruktörerna och alla hängde med i refrängens ”Kabelen ska vara utanför bygelen” -oförglömligt!

Allsång med Roger och Murre Kabelen ska vara utanför...
Allsång med Roger och Murre Kabelen ska vara utanför...


Efter en innehållsrik och intensiv vecka i Höllviken är det så dags att avrunda både på plats i Skåne och här på hemsidan. De har varit en strålande fältartistvecka som vi fått ta del av i år, både med tanke på alla fantastiska artister och musiker som varit på plats och kursat och med tanke på den fina sommarsolen som strålat över oss.
 

-Vi ses 2014!!!

-Vi ses 2014!!!

 

Sidan publicerad/ändrad 2013-08-17 kl. 09:21 av Tomas Boström.