Sommarkurserna i Höllviken 2012

Söndag 5 augusti 2012

Nu är vi igång!

Det ligger en spänning i luften. Så där som det alltid gör när nya människor träffas för första gången. Drygt 50 människor av olika åldrar, kön och bakgrund har samlats på Falsterbo Kursgård för att gå Fältartisternas årliga sommarkurs. Några är erfarna fältartister som slipar sina färdigheter i en ledarskapskurs, några borstar upp sina färdigheter i en repetitionskurs och andra går en grundkurs och får kanske sitt livs första kontakt med militär verksamhet. Dagens stora uppgift är att hämta ut uniform, bädda sängen och försöka lära sig alla nya namn. I morgon börjar det på allvar. Årets Fältartistkurs är i gång!

Niehoff Mingelbild

 Joakim Niehoff är på kurs i Höllviken för andra gången. 

Under första kurskvällens  traditionsenliga korvgrillning får kursdeltagarna chansen att lära känna varandra i lugn och ro.

Foto: Thorleif Robertsson

 


 

Måndag 6 augusti 2012

Att vara ståuppkomiker handlar ofta om att bryta mot normer. Komikern säger det förbjudna. Komikern spelar dum. Komikern tänker ut vad som absolut inte får sägas i en viss situation. Sen säger hon det. Hon låtsas vara en idiot. Missförstår med vilje. Är så där elak och ocensurerad som man ju egentligen inte får vara. Det handlar är inte om att kränka. Det handlar inte om att ”chocka för chockens skull”. Det handlar om att överraska.

Överraskningen – ”the element of surprise” är helt nödvändig när man bygger ett skämt. Att bryta mot de gemensamma normerna är förvisso inte det ENDA sättet att överraska på. Men det är ETT sätt. Ett viktigt redskap för en komiker.

Detta är verkligheten även för de komiker som också är fältartister.

Samtidigt har en Fältartist att förhålla sig till den gemensamma värdegrund som fastslagits av vår uppdragsgivare: Försvarsmakten. Att komikern är rolig räcker inte. Försvarsmakten kräver också av henne att hon uppträder enligt värdegrunden. Det måste finnas en överensstämmelse mellan Försvarsmaktens värdegrund och vad komikern ”sänder ut” från scenen.

Det gäller så klart också för musiker, även rock och pop -musik är full av åsikter och påståenden. Det kan vara kärleksbudskap, drömmar om en bättre värld. Men ganska ofta är det också sexism, chauvinism och drogromantik. För att inte tala om svordomar. Sexskildringar.

Får man inte spela de låtarna då? Får man inte generalisera och raljera ens om man gör det på skoj?

Svaret är inte givet.

Idag har Fältartisternas sommarkurs bland annat handlat om Försvarsmaktens värdegrund. Diskussionerna blir långa och engagerade.
Det är bra. Vi måste hitta ett förhållningssätt som fungerar. Då är det bara ”att prata om det” som hjälper.

Mim-Lasse Ljud-Reine
Fältartisten Lasse Nilsen är en väldigt visuell ståuppkomiker. Här visar han hur det kan kännas om man är en mimare med cellskräck. Lyckligtvis är inte alla fältartister PÅ scenen. Fältartisten på bilden är ljudtekniker och heter Reine Dahlberg. 

Foto: Thorleif Robertsson

 


 

Tisdag 7 augusti 2012

Att vara i en miljö där man kan bli beskjuten. Att spela för en publik
där alla bär vapen. Att bära hjälm, skyddsväst och åka i bepansrade
fordon kan kännas konstigt för den som inte är van. Därför har
Fältartisterna vapentjänst på schemat.

Kommandon som ”Ladda”, ”Eld”, Eld upphör” och ”Patron ur” har ekat
över skjutbanorna på regementet P7 på Revingehed. Skjutresultat har
analyserats och tavlor klistrats.

Ytterligare ett moment har övats flitigt – att ta på och av
regnkläderna. ”Solen skiner alltid i Karlstad”, sägs det ju. Detsamma
gäller den här delen av landet, påstod kursgårdens personal när de
välkomnade elever och instruktörer. I dag måste varit undantaget som
bekräftade den regeln.

Förberedelser inför skjutning Kontroll av träffbild… Mycket goda resultat.
Förberedelser inför skjutning Kontroll av träffbild… Mycket goda resultat.

Foto: Thorleif Robertsson

 


 

Onsdag 8 augusti 2012

Det har blossat upp kravaller i två byar. Vi har personal ute som jobbar med att få kontroll på läget. Dock är vägen från en av byarna blockerad. Det gör att den transport som innehåller det mesta av er tekniska utrustning sitter fast i en av byarna. Det gör att ni måste genomföra spelningen med de få prylar som ni själva hade med er. Kör hårt men tänkt också på de soldater som är ute för att hantera kravallerna.”

Detta var det besked som artisterna mötte när det endast återstod några minuter till kvällens konsert på Falsterbo kursgård.

Varje kväll ger fältartisterna en konsert. Till sitt förfogande har de en ”PA-anläggning”, alltså högtalare och mikrofoner, elgitarr, synt, elbas etc. Den utrustning en fältartistgrupp har med sig ut på ett internationellt uppdrag väger drygt två ton. Konserterna är en viktig del av utbildningen. Det är under konserterna artisterna får bevisa att de klarar att under mycket knappa tidsramar sätta ihop en show.

Ikväll blev det ännu mycket svårare då man helt plötsligt bara hade några akustiska gitarrer, en elbas och en enkel trum-låda att spela på. Detta trots att man repeterat med full utrustning.

En övning i att gilla läget alltså. Ett fullt realistiskt scenario. En situation som Fältartister genom åren råkat ut för flera gånger. En övning som deltagarna klarade med bravur.

I morgon får de tillbaks trumsetet och elgitarren.

 


 

Torsdag 9 augusti 2012

Idag hade kurserna finbesök.

 

Överbefälhavare (ÖB), general Sverker Göranson besökte verksamheten på Höllvikens kursgård.
Generalen började med att närvara på lektionspasset i sjukvård med grund- och repetitionskursen och han deltog flitigt i diskussionerna när utvärderingarna efter de praktiska momenten hade genomförts.

På eftermiddagen följde han PAO & Combat Camera kurserna medan fältartisterna förberedde kvällens stora konsert på den tillfälligt uppbyggda scenen bredvid flaggstången. Han hann också med att prata om Fältartisternas personalvårdande roll tillsammans med en grupp elever liksom möta media vid en presskonferens.

Kvällen kom och 49 fältartister var laddade och levererade en bejublad konsert på ungefär två timmar som avslutades med att fältartisterna avtackades av en nöjd ÖB som lämnade över sin personliga sköld till ordförande Appelquist.
Efter rivning av teknik och instrument så fick eleverna en välförtjänt ledig kväll.
 

ÖB inspekterar sjukvårdspass ÖB tackar med sköld
ÖB inspekterar sjukvårdspass ÖB tackar med sköld

Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten                     Foto:Marcus Åhlén/Försvarsmakten

Länkar till artiklar om besöket:

Försvarsmakten.se 1     Försvarsmakten.se 2

Skånskan.se     Sydsvenskan.se     Trelleborgs Allehanda     Expressen.se

 


 

Sidan publicerad/ändrad 2012-08-20 kl. 18:50 av Tomas Boström.