Sommarkurserna i Höllviken 2011


 

Lördagen den 13 augusti 2011

 

Johan Nordmark sjunger ”True colours” under det avslutande korumet.

 

 

   

 

En värdig avslutning

På lördagen avslutades sommarens Fältartistkurser i Höllviken. De sista programpunkterna bestod bland annat av korum och utvärdering av kursveckan.
Under korumet talade Magnus Malmström från grundkursen:
-Vi är alla olika men ändå lika, sa han. Korumet avslutades med att Johan Nordmark sjöng ”True colors”.
Under utvärderingen diskuterade eleverna vad som varit bra med kurserna och vad som kan förbättras:
-Det var mycket kloka synpunkter som kom fram. Vi som jobbar med kurserna ska träffas senare i höst och titta på hur vi kan jobba in elevernas synpunkter till kommande kurser, säger Tomas Boström som varit den i Fältartisterna som ansvarat för veckan i Höllviken.
Fältartisterna genomför kurser två gånger per år och nästa gång det sker är i januari nästa år i jämtländska Ånn.
 


 

Fredagen den 12 augusti 2011

Det svänger i percussionhörnan under fredagsshowen

Johannes Kotschy ger full hals under fredagsjammet

Arméinspektören överlämnade ett så kallat "Letter of Appreciation" till vice ordförande Mia Löfgren

Mia sjunger "Balladen om den blå baskern" under fredagsshowen                                          

 

Insatser – Besök – Avslutningsshow

Fredagens lektioner började för grundkursens del med ämnet ”Insatser” som kanske är det som man har mest frågor och funderingar kring om man går en fältartistkurs för första gången: -Hur många får åka på en insats? -Hur är det därute? Är det farligt?

Fördjupningskursen och Repetitionskursen fick en inblick i ämnet Psykiska reaktioner och hann också med en sista finslipning i Presstjänst.

Dagen präglades av besök från Högkvarteret. Frivilligavdelningens chef Stefan Hallén och Arméinspektören Generalmajor Berndt Grundevik inspekterade kurserna.

Arméinspektören gav oss försvarsupplysning i ett ganska så ovanligt format, som kanske mest kan liknas vid en ”Talkshow” med Jesper Tengroth som frågeställare och programledare.

Ett mycket lättsamt, underhållande och mycket informativt pass som också fokuserade lite på vår egen roll inom Försvarsmakten. Berndt Grundevik betonade bland annat att han tycker att insatserna Fältartisterna gör här hemma i Sverige på våra förband är minst lika viktiga som de i utlandet.

På frågan om han hade något eget musikaliskt fältartistminne från någon av sina utlandsinsatser blev svaret:
-Balladen om den blå baskern som spelades under min första mission i Sinai 1977.
Denna klassiska fältartistsång kom också att framföras av Fältartisternas vice ordförande Mia Löfgren under kvällens avslutningsshow i Höllviken i samband med att Arméinspektören överlämnade ett så kallat "Letter of Appreciation" till Fältartisterna för alla insatser utomlands.
 


 

Torsdagen den 11 augusti 2011

Mikael Lundstedt medietränas av Celinda Andersson, elev på grannkursen i Informationstjänst.

Fältartister övar strid tillsammans med elever ur Combat Camera-kursen.                                  

På torsdagen genomfördes den första av två avslutande konserter.

 

 

 

Den musikaliska slutövningen har börjat


På torsdagskvällen inleddes Fältartisternas musikaliska ”slutövning” när den första av två konserter genomfördes på Falsterbo kursgård. Under de första dagarna har mängder med musik framförts under kvällarna och guldkornen har nu plockats fram för att användas vid de två avslutande konserterna. Publiken under torsdagskvällen bestod av inbjudna från Skånes Försvarsutbildningsförbund och av Försvarsmaktens insatschef Generallöjtnant Anders Lindström.
Innan konserten var det förstås lektioner som vanligt. På schemat:
Information om fältartisternas historia, sjukvårdstjänst, folkrätt, skyddstjänst och fördjupad medieträning. Medieträningen genomfördes av elever från ”grannkursen” i informationstjänst. Samarbetet mellan kurserna i Höllviken är stort- under onsdagen övade till exempel Fältartisterna och eleverna från den tredje pågående kursen- ”Combat Camera”- strid tillsammans.
 


 

Onsdagen den 10 augusti 2011

Bandet ”Pop Gun” består av David Jönsson, Conrad Boqvist, Ellinor Asp, Beatrice Eriksson, Erik Metall och Peter Bergkvist.

 

 

– En fältartist måste vara flexibel både när det gäller instrument, repertoar och spelplats, säger David Jönsson.

Ellinor Asp och bandet förmedlar kraft och glädje från scenen.                                                              

 

Musikalisk energi på väg


- Nu rockar vi loss, uppmanar fältartist Ellinor Asp sina bandmedlemmar under onsdagens pressträff på Falsterbo kursgård. Energin och glädjen flödar på scenen. Snart är de på väg för att ge den svenska personalstyrkan på Sicilien en stunds avkoppling och kraft med sin musik.
Fältartisternas uppdrag är att bidra till personalvården för den svenska styrkan, FL02, på Sigonella-basen. I deras insats som varar i fem dagar ingår två spelningar, men också social samvaro med personalen på plats som arbetar intensivt, långt bort från nära och kära. Många vill prata och berätta om vad de gör.
– Vi bor på campen och hinner träffa många både före och efter giget, säger Ellinor. Vi kommer in med nytt blod, nya tankar och ger en upplevelse som tillför mycket energi. På scen kommer jag in och tar dem med storm. Jag omfamnar publiken med hela mitt hjärta – musiken berör och tar fram den känslan!
Sexmannabandets ledare David Jönsson som har erfarenhet från två tidigare insatser håller med:
– Det betyder extremt mycket att vi spelar. Även om personalen är trött prioriterar de att komma och vill ibland inte släppa oss från scenen. Alla pratar om spelningen under en lång tid efteråt och man är en ”looser” om man missar ett gig.


Flexibla yrkesmusiker


Det finns mer än 300 fältartister i Sverige. Ett trettiotal av dessa deltar i internationella insatser varje år. Till varje insats skapas en ny konstellation av artister. Fältartisterna är flexibla yrkesmusiker och behärskar många instrument och musikgenrer – allt för att fungera i varje unik insats.
Ellinor blev fältartist eftersom hon ville göra något för sitt land:
– Jag har deltagit i tre insatser. Det är ett ärofyllt sätt att utöva musik och det finns en historik som inspirerat mig. Redan Marilyn Monroe och Elvis Presley underhöll soldater!
De flesta fältartister rekryteras genom mun till mun-metoden. David lockades av kollegornas berättelser om hur uppskattat fältartisternas arbete är.
– Yrkesmässigt har detta tillfört ytterligare en dimension – jag är otroligt stolt över att få åka iväg och göra detta för Försvarsmaktens personal, avslutar David.


Charlotte Pettersson och Maria Löfström
 


 

Tisdagen den 9 augusti 2011 

Första gången Richard Nilsson sköt var på grundkursen i vintras. I dag var han en av dom vassaste på skjutbanan.

– Syftet med vapenutbildningen är inte att göra Fältartisterna till vapenbärande soldater, säger instruktören Mikael Jonsson.

Anna-Sara Palo fyller ett magasin med patroner.      

Ola Sahlén i grundkursen övar på att göra patron ur. 

 

Fältartister med vapen i hand

I vintras gick Richard Nilsson från Stockholm grundkursen för Fältartister i jämtländska Ånn. Då fick han skjuta automatkarbin för första gången. I dag när Fältartisterna hade vapentjänst på schemat var han en av de vassaste eleverna:
– Det är kul att det gick bra i dag, säger han och ler.
Men det är inte bara de goda resultaten som gör Richard Nilsson positivt inställd till vapenutbildningen:
– Om man skulle åka någonstans är det bra att veta hur folk hanterar vapen. Det handlar ju inte om att man själv ska springa runt med det.
Och Richard Nilsson får medhåll av instruktören Mikael Jonsson:
– Syftet med vapenutbildningen är inte att göra Fältartisterna till vapenbärande soldater utan att dom ska känna sig trygga i en miljö med vapen, precis så som det är i ett insatsområde, säger Mikael Jonsson som ansvarade för fördjupning- och repetitionskursernas duellskytte.
Grundkursarna fick däremot inte skjuta under tisdagen:
– Nej, de fick lära sig dom absoluta grunderna som till exempel ladda och patron ur, förklarar Mikael Jonsson.
Tillbaka till Richard Nilsson, han som sköt nästan bäst av alla. Halva kursveckan har nu snart gått och han är nöjd med tiden i Höllviken så här långt:
– Det är mycket folk här som man både hinner spela och umgås med. Det är soft helt enkelt.
 


 

Måndagen den 8 augusti 2011

Fördjupningskursen marscherar till ett av dagens lektionspass.

Johan Nordmark och Maria Almlöv känner efter pulsen.

 

 

 

Sjukvårdsinstruktören Görgen Karlehav förevisar ”Heimlich manöver” på Roger Hildenborg

Kin Grenholm plockar med sin utrustning och säger att hon uppskattat sjukvårdsutbildningen.

 

En livräddande utbildning

Måndagarna i Höllviken brukar för Fältartisterna vara en dag av fylld av genomgångar, så också i år. Det är mycket som ska hinnas med att diskuteras- utbildningssäkerhet, folkrätt, hur Försvarsmaktens värdegrund påverkar jobbet som Fältartist och så ett pass i informationstjänstens grunder. Men en stor del av dagen ägnades också åt sjukvårdstjänst:
-Det har varit en intensiv dag men sjukvården var ett bra, praktiskt avbrott , konstaterar Kin Grenholm från Skellefteå som går på repetitionskursen.
Kin Grenholm har varit en gång i Kosovo som ljud- och ljustekniker och fick inför den insatsen sjukvårdsutbildning på Livgardet:
-Men det är alltid nyttigt att fräscha upp kunskaperna, konstaterar hon.
Ytterligare sjukvårdsutbildning väntar senare i veckan och då i mer tillämpad form under kursens ”slutövning”.
-Det här kan man aldrig få för mycket av. Dessutom är det ju något som är bra att kunna även när man inte går i uniform, det man lärt sig här kan faktiskt rädda liv.
 


 

Söndagen den 7 augusti 2011

Eleverna till sommarens fältartistkurser i Höllviken anlände på söndagen. Bland dem stå-upparen Fredrik Andersson.

Jenny Asterieus Persson hämtar utrustning på förrådet.                                                                                   

Mikael Lundstedt och Magnus Ludvigsson ska båda till Afghanistan snart. Efter en kort repetition inledde med resten av sitt band- ”Marmallica”- årets fältartistkurser musikaliskt med Coldplays ”Viva La Vida”.

 

 

 

Höllviken- vi är här nu!

Likt ett lämmeltåg anlände eleverna på söndagen till Fältartisternas kurser i Höllviken. Under en veckas tid ska ett 50-tal elever utbildas för att kunna underhålla svenska soldater och sjömän i Sverige och utomlands.
Eleverna är uppdelade i grund- fördjupnings och repetitionskurs. Under veckan ska de bland annat utbildas i sjukvårdstjänst och vapentjänst allt för att vara så förberedda som möjligt inför sina uppdrag. Parallellt med fältartistkurserna genomförs också en kurs i militär Informationstjänst och en kurs för Combat Camera (ett förband som har till uppgift att med hjälp av film och foto dokumentera militära operationer). Kurserna kommer att samarbeta en hel del under veckan. Bland annat kommer de blivande pressofficerarna medieträna fältartisterna och Combat Camera kommer att följa Fältartisterna när de övar strid:
-Det är första gången vi gör på det sättet och jag är övertygad om att det kommer att bli väldigt berikande för alla elever, säger Jesper Tengroth, instruktör på både Fältartistkurserna och kursen i Informationstjänst.
Självklart blir det förstås en hel del musik också för Fältartisterna. Varje kväll sätts showar eleverna och i slutet av veckan genomförs två större konserter.
-Det är ett väldigt tufft schema men å andra sidan får man med sig kunskap, erfarenheter och minnen som man bär med sig i många år, säger Magnus Josephson som går repetitionskursen och som om några veckor åker till Afghanistan.

 

Sidan publicerad/ändrad 2011-08-16 kl. 18:01 av Tomas Boström.