Sommarkurserna 2010 i Höllviken

Fredagen den 13 augusti - Konsert och korum avslutade


Kurserna avslutades traditionsenligt men konsert.

En stor portion information om vad det innebär att vara fältartist i utlandsstyrkan, föreläsning om psykiska reaktioner efter svåra händelser, presstjänst och ett skriftligt prov. Det var några av ingredienserna under fredagen. Men självklart stod också en stor avslutningskonsert på programmet. 

Strax efter klockan åtta på fredagskvällen - inför bland annat Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Anders Lindström- inleddes konserten med att Conrad Boqvist spelade Peps Perssons ”Oh, boy”. Nära två timmar senare var det musikaliska slutprovet för årets fältartistkurser över.

 Lördagen inleddes med ett korum, som är en militär form av gudstjänst och avslutades med utvärdering, utdelning av kursintyg och en sista uppställning:
-Vi har haft ambitionen att höja nivån på utbildningen och det verkar som vi lyckats väldigt bra med det, säger Linda Andersson, instruktör och ledamot i Fältartisternas utbildningsutskott efter att ha läst igenom elevernas skriftliga utvärderingar.
Samtidigt medger hon att det finns saker som kan förbättras:
-Det gör det alltid. Vi kommer ganska snart börja arbetet med att titta på hur kommande kurser ska se ut och i det arbetet är elevernas synpunkter otroligt viktiga.
Strax efter lunch hade lugnet lagt sig över Höllvikens kursgård. Årets sommarkurser är över.


Torsdagen den 12 augusti - Kunskaperna knyts ihop


En adrenalinfull David Jönsson strax efter att hans grupp blivit utsatt för ett eldöverfall

Säcken för årets fältartistkurser börjar så sakta knytas samman. Under torsdagen fick eleverna kombinera bland annat sjukvårdstjänst och vapentjänst. Dessutom besökte både media och chefen för P7 utbildningen.

Grundkursen tillbringade största delen av tiden på skjutbanan där de för första gången fick prova på att skjuta med automatkarbin, Ak5C.

På Revingeheds övningsfält inleddes dagen för eleverna i fördjupningskursen och repetitionskursen med ett eldöverfall under en patrull. Några av patrullens medlemmar skadades och kamraterna var tvungna att ge första hjälpen och samtidigt försvara sig. Efteråt fick deltagarna diskutera upplevelsen innan utbildningen fortsatte gruppvis. Momentet följdes av TV4 Skåne, Sveriges Radio och Tidningarnas Telegrambyrå som också bjöds på underhållning av den grupp fältartister som om en dryg månad skall åka till Afghanistan.

 Chefen för Södra Skånska Regementet, P7, överste Jan Pålsson besökte också han utbildningen:
-Jag är mycket nöjd med vad jag sett, fantastiskt engagemang och kämparanda som visades upp av artisterna. De är en värdfull tillgång för det svenska försvaret, konstaterade Jan Pålsson, med egen erfarenhet från sin tjänstgöring i Afghanistan.

TV4 2010-08-12 - Fältartister övar inför Afghanistan (länk)

SR 12 augusti 2010 kl 17:51, Skåne direkt - Skarpa repetitioner inför farofylld resa (länk)

SR Skaraborg 2010-08-13 - Avdelning...framåt marsch!

SR Skaraborg 2010-08-13 - Löjtnant Sundblad till Afghanistan (länk)


Onsdag den 11 augusti - Arméinspektören: ”Fältartisterna behövs”


Arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik genomför försvarsupplysning med fältatistkurserna.

Under onsdagen gästade Arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik, Höllviken för att följa kurserna och för att berätta om läget i Försvarsmakten just nu. Han gav också sin syn på Fältartisternas verksamhet:
-Fältartisterna gör mycket gott för soldaterna, sa Berndt Grundevik. 

Ända sedan beredskapstiden har Sverige haft fältartister och första insatsen utomlands genomfördes 1957 och Arméinspektören konstaterade att den avkoppling som fältartisternas besök ger är viktig vid hårda insatser långt hemifrån:
-Det var därför som jag ville komma hit i dag, säger han. 

Fältartister i uniform och med en grundläggande militär utbildning är en unik svensk företeelse som uppskattas av Arméinspektören:
-Vi kan naturligtvis inte ha fältartister i fronten, det är inga soldater på det sättet, men vetskapen av att de har viss militär utbildning gör ju att de inte upplevs som en belastning när de kommer ut till förbanden.

Försvarsmakten genomgår ju nu en stor förändring i och med att värnplikten nu är vilande och man i stället ska anställa soldater i upp tolv år. De stående, anställda förbanden ska sedan kunna sättas in både Sverige och utomlands:
- Jag tror därför att behovet av fältartister kommer att öka, både i sverige och utomlands, avslutar Berndt Gundevik.


Tisdag den 10 augusti - Vapentjänst på Revingehed


Christoffer Gustavsson diskuterar träffbilden med Maria Johansson.

Efter en klapp på axeln från stridsparskamraten Maria Johansson intar ljudteknikern och fältartisten Christoffer Gustavsson färdigställning. Efter ytterligare en klapp öppnar han eld med sin automatkarbin:
-Att få skjuta är bra. När vi är i ett missionsområde bär alla runt omkring oss vapen och om vi inte vet hur vapnen fungerar skulle det nog kännas konstigt, säger han. 

En fältartists huvuduppgift är att underhålla och i missionsområdena bär fältartisterna i normalfallet inte vapen utan skyddas på andra sätt. Men eleverna ges ändå en grundläggande kunskap i hur man hanterar en automatkarbin utrustad med ett så kallat rödpunktssikte. Christoffer Gustavsson, som gjort utlandstjänst som fältartist i Kosovo och Afghanistan, har skjutit tidigare men inte med Ak5C som vapnet kallas:

-De nya skjutställningarna som vi också fick lära oss kändes först lite annorlunda men sen när vi fick börja använda våra rödpunktsikten gick det väldigt bra, säger han.
 

Efter avslutat skjutpass vände sedan eleverna hemåt mot Höllviken igen för en snabb middag, repetitioner och - som varje kväll - show i puben.

 


Måndag den 9 augusti - Sjukvård, folkrätt och värdegrund

Lindat var det här. Linn Ramstierna har får ett förband lindat runt sitt huvud när fältartisterna tränade på sjukvårdstjänst

 Att veta vad man ska göra om en kamrat skadar sig är otroligt viktigt för alla soldater – så också för fältartister. En stor del av måndagen ägnades därför åt sjukvårdstjänst.

Inför varje utlandsuppdrag får fältartisterna sjukvårdsutbildning men de grundläggande kunskaperna läggs vid kurserna i Höllviken.
-Det är lika nyttigt varenda gång. Man kan aldrig göra det här för mycket. Jag känner mig mycket coolare nu, säger Linda Sundblad som om en dryg månad åker till Afghanistan på sitt andra utlandsuppdrag.

Eleverna fick även en föreläsning i Folkrätt och hann också med att diskutera Försvarsmaktens värdegrund och hur man som fältartist har att förhålla sig till den:
-Vad jag förstår har försvaret jobbat hårt med det här. Många gånger tycker jag bara att man accepterar att folk har bögfobi, är rasister eller tycker att tjejer ska klä sig utmanande, men jag undrar hur många som vet att försvaret jobbar så starkt med de här frågorna. De jobbar ju faktiskt med mänskliga rättigheter och alla människor lika värde. Det tycker jag är bra, säger Linda Sundblad.


Söndagen den 8 augusti - Inryckning i regn

Conrad Boqvist testar uniformen i förrådet på kursgården i Höllviken. Han är en av runt 50 Fältartister som på söndagen ryckte in till årets kurser.

Höllviken visade inte på något sätt upp sig från sin bästa sida. Regn och rusk präglade söndagen. Men oaktat det- deltagarna till årets tre Fältartistkurser är nu inryckta.

På förrådet provar Conrad Boqvist sin uniform. Han gick grundkursen i Ånn i vintras och ska nu delta i fördjupningskursen. Däremellan har han bland annat spelat för de svenska soldaterna i Adenviken:
-Mötet med publiken var den starkaste upplevelsen därifrån, säger han
Men nu väntar alltså en vecka i Höllviken:
-Det ska bli kul. Framförallt hoppas jag att få lära mig mer sjukvård, säger han.
-Det kommer han garanterat att få göra, konstaterar Görgen Karlehav, som är ansvarig instruktör för sjukvårdstjänsten.
Något annat som Conrad Boqvist också kommer att få göra är att spela musik:
Redan på söndagskvällen lirade kursdeltagarna tillsammans.
Totalt deltar ungefär 50 nuvarande eller blivande Fältartister i årets tre kurser.


 

Sidan publicerad/ändrad 2010-10-14 kl. 10:26 av Tomas Boström.