2009 - Sommarkurs


Rock´n roll, korum och kramar

Inför ögonen på bland annat Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Göran Mårtensson och den armétaktiske chefen, generalmajor Bernt Grundevik genomförde fältartisterna på fredagskvällen sitt musikaliska slutprov- en konsert för drygt 150 gäster på kursgården i Höllviken.

I samband med konserten tilldelades även Fältartisternas ordförande, Roland Rosenqvist, Skånes Försvarsutbildningsförbunds förtjänstmedalj i guld för sina insatser i Försvarets Fältartister.
2009_08_07_TEN_004.jpg
Direkt efter morgonuppställningen på lördagen genomfördes ett korum, som är en militär form av andakt.
2009_08_08_TEN_003.jpg
I solskenet stod Magnus ”Norpan” Eriksson och lyssnade. På onsdag åker han till Adenviken för att underhålla de svenska soldaterna där:
-Den här veckan har varit mer lärorik och inspirerande än vad jag trodde. Nu känner jag mig väl förberedd inför vårt uppdrag.
2009_08_08_TEN_002.jpg
Efter utvärdering, utdelning av kursintyg och halning av kursgårdens flagga var det så dags att skiljas efter en intensiv vecka och avskedskramarna var både långa och hårda:
-Vi ses nästa år, var en vanlig kommentar.
2009_08_08_TEN_001.jpg
Och visst blir det fältartistkurser även 2010 men med vissa nyheter. Nu börjar arbetet med att utveckla och ta fram den nya kursplanen.

Jesper Tengroth

Generaler och repetitioner

2009_08_07_TEN_002.jpg
Fältartisterna fick fint besök på den sista kursdagen. Både Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Göran Mårtensson och den armétaktiske chefen, generalmajor Bernt Grundevik besökte kurserna.
2009_08_07_TEN_001.jpg
Göran Mårtensson deltog dessutom i förmiddagens lektionspass. Och Tomas Granestad som fick en ny tillfällig klasskamrat var imponerad: -Han var lugn och tydlig på ett bra sätt och det skulle vara kul att jobba tillsammans med honom.
2009_08_07_TEN_003.jpg
Bernt Grundevik höll även en genomgång om läget i Försvarsmakten just nu och efteråt gavs möjlighet att ställa frågor till bägge generalerna. Den stora finalen på årets kurser är en konsert på fredagskvällen för drygt 150 gäster i samband invigningen av den ombyggda kursgården i Höllviken.

Jesper Tengroth

I medias fokus under häftig eldgivning

2009_08_06_TEN_004.jpg
Plötsligt hörs skottlossning på den annars lugna gatan där en grupp soldater patrullerar. Snabbt ropas en order ut samtidigt som elden besvaras:
-Blixtlås bakåt, blixtlås bakåt!
Ordern kommer från Maria Johansson som utsetts till gruppchef när fältartisterna övar patrulltjänst i en kulisstad på regementet P7 i Revingehed.
Som fältartist behöver man förstås inte vara expert på strid men det är viktigt att känna till vilka åtgärder som ska vidtas om man under ett uppdrag utomlands råkar ut för ett eldöverfall. Lika viktigt är att kunna ta hand om en skadad kamrat, försvara platsen och snabbt ta sig därifrån, något som också övades under torsdagen.
2009_08_06_TEN_002.jpg
Dessutom hade media bjudits in för att följa övningen och för att träffa den grupp fältartister som i nästa vecka åker till Adenviken för att underhålla de svenska soldaterna där. Gruppen leds av Roland Rosenqvist, som intervjuades av bland annat Sveriges Radios Eko-redaktion: -Det är kul att media är så intresserad av vår verksamhet, säger Roland Rosenqvist. Journalisterna bjöds också på några musikaliska smakprov från fältartister på väg till Adenviken och Afghanistan.
2009_08_06_TEN_006.jpg
Dagens övningar kan beskrivas som ett slags slutprov vad gäller de militära delarna av fältartistkurserna. I morgon kväll är det dags för den musikaliska examen när eleverna på kursen ska sätta samman en show till invigningen av kursgårdens nya lokaler.

Jesper Tengroth

Och i hörnet där står ”Gurkan”

2009_08_03_TEN_006.jpg
Varje kväll spelar eleverna på fältartistkurserna tillsammans.
Och i hörnet av scenen där står Gunnar ”Gurkan” Fridh från Strängnäs kväll efter kväll med en uppsjö av prylar. Gunnar Fridh är slagverkare. En kategori musiker som sällan får stå längst fram men som ändå har en viktig uppgift att fylla.
-Det är först som vi inte är med som vi saknas, säger Gunnar Fridh.
2009_08_04_TEN_004.jpg
Han gör sin tionde kurs i Höllviken, slagverkare Fridh, men nån ambition att få åka utomlands har han inte:
-Nej, det har jag inte, i alla fall inte längre. Jag spelar helt enkel fel instrument.
Han är egentligen trummis men efter ett tio år långt uppehåll blev han sugen på att musiken igen och valde då att börja lira slagverk:
-Det fanns redan så många bra trummisar i Eskilstuna på den tiden.
2009_08_04_TEN_005.jpg
Nu spelar han på det mesta som låter. På scenen i Höllviken har han ett helt bord med prylar som använder sig av- ibland växlar han instrument på bara några sekunder.
Men faktum är att han i år rest lätt ner till Skåne:
-Jag har betydligt mindre grejer med mig i år än tidigare.
Sina congas har han med sig liksom koklockan, tamburinen och skedarna men tvättbrädan och träskorna har ”Gurkan” lämnat hemma, det låter ordentligt från hörnet ändå.

Jesper Tengroth

Skjutning och mera sjukvård

2009_08_04_TEN_003.jpg
I en svettig vapenvårdslokal under matsalen på regementet P7 i Revingehed håller eleverna på grundkursen att lära sig att ta isär och sätta ihop sina automatkarbiner. Svordomar blandas med uppgivna suckar men också ett och annat glädjerop.
Även om fältartisterna normalt sett är obeväpnade när de befinner sig i ett missionsområde är det viktigt att man ändå har koll på hur ett vapen fungerar. Och efter en stund har de allra flesta fått ganska god koll på hur man tar isär och sätter ihop sitt vapen. Instruktören Anders Murath bestämmer då att det är dags prova att göra det på tid. Snabbast var ljudteknikern Joel Pounti som fick isär vapnet på 14 sekunder och satte ihop det på 35. Men så har han också både gjort sin värnplikt och varit anställd som soldat i Nordic Battlegroup.
När det var klart bar det sedan av till skjutbanan för en stunds skarpskjutning
2009_08_04_TEN_001.jpg
Medan grundkursen ägnade sig åt hur ett vapen fungerar använde fortsättningskursen redan sina för att efter lunch fördjupa sig i sjukvårdstjänst, bland annat övade man på hjärt- lungräddning.

Jesper Tengroth

Folkrätt på agendan

2009_08_03_TEN_005.jpg
Sedan 1957 har svenska fältartister tjänstgjort utomlands. Och det gör man fortfarande. I exempelvis nästa vecka åker en grupp fältartister till Adenviken och underhåller de svenska styrkorna där. Därför är det naturligt att mycket av fokus under fältartistkurserna ligger på just det internationella.
2009_08_03_TEN_004.jpg
Under måndagen fick eleverna bland annat en genomgång av folkrätten och begreppet ”Rules of Engegement”- alltså de regler som styr vad soldater i utlandstjänst får göra och inte göra.
-Reglerna skiljer sig lite åt från missionsområde till missionsområde men det är ändå viktigt att man som fältartister känner till begreppet. Och folkrätten är densamma oavsett i världen man tjänstgör, säger Görgen Kalehav som höll i lektionspasset. Han beskrev även den politiska vägen fån att en konflikt brutit ut till dess att en fredbevarande styrka är på plats i ett konfliktområde.
2009_08_03_TEN_002.jpg
Dagen inleddes annars traditionsenligt med flagghissning och avlämning till skolchefen. Innan dess slet de utsedda dageleverna hårt med att rätta till klädsel och annat på kursdeltagarna. Dessutom stod sjukvårdstjänst, exercis, försvarsmaktens värdegrund och inte minst förberedelser inför morgondagens skjutningar på programmet.

Jesper Tengroth

Årets Kurser är igång

2009_08_02_TEN_001.jpg
I det lilla förrådet på kursgården i Höllviken är det full aktivitet. De 48 deltagarna i årets fältartistkurser (grundkurs och fortsättningskurs) ska hämta ut all sin utrustning och även om de redan innan kursen skickat in uppgifter på sina storlekar måste kängor, mössor och regnställ testas. Med en uppsättning lakan under armen och med en fältflaska i handen kommer Stefan Flink släntrande:
-Just nu går jag faktiskt mest och dräller runt, hälsar på alla nya och frågar om allt går bra. Jag känner mig faktisk lite som en trivselfarbror.
Stefan Flink kan kanske kosta på sig det. Han är fältregissör- chef för en fältartistgrupp- och det här är hans trettonde kurs.
2009_08_02_TEN_002.jpg
Andra som är här för första gången har haft det betydligt stressigare under kursens första dag till exempel Linda Östergren:
-Jag har brottats med nål och tråd hela eftermiddagen för att få uniformen i ordning, säger hon. Nu längtar jag tills i morgon då jag får ha den på mig för första gången.
Jenny Asterius som också är elev på grundkursen längtar efter något helt annat:
-Att få prova att skjuta Ak5. Min pappa var väldigt avundsjuk innan jag åkte hit, säger hon och skrattar.
Brevid henne sitter ytterligare en kurskamrat, Lena Neogard-Thonander:
-Alla som är här verkar vara så glada. Den här veckan kommer att bli otroligt inspirerande.
Fältartistkurserna 2009 har startat.

Jesper Tengroth

I Morgon börjar allvaret!

2009_08_01_TEN_001.jpg
En efter en anländer de till kursgården i Höllviken- instruktörerna för årets Fältartistkurser.
För på söndagseftermiddagen rycker eleverna in.

Först ut var en riktig nestor i de här sammanhangen, Mats Hermansson. Han kom till Höllviken redan på fredagseftermiddagen:
-Det finns faktiskt en hel del att pyssla med innan deltagarna kommer, säger han.
Men största delen av hans arbete är redan gjort- Hermansson ansvarar för schemat och deltar i urvalet av deltagarna. Och det gäller att mixen av elever blir rätt:
-Mycket här handlar ju om att vi spelar tillsammans under eftermiddagar och kvällar och då går det ju inte att ha 30 gitarrister, en trummis och två som spelar tuba. Det måste gå att få ihop kompletta band. Men jag tror att vi har lyckats ganska bra i år också.
En annan av instruktörerna som redan anlänt till Höllviken är Linda Grenholm:
-Den här veckan är alltid lika rolig. Framförallt är det kul att få se och höra alla som är här för första gången. Tanken är ju att de också ska kunna åka ut på uppdrag utomlands. Vi är ju faktiskt en av få frivilligorganisationer som har stående uppdrag att leverera personal till utlandsstyrkan.
-Så är det, säger en annan Linda- Linda Andersson. Den här veckan ska vara kul och lustfylld men de som är här har också ögonen på sig.
I morgon börjar allvaret.

Jesper Tengroth

Sidan publicerad/ändrad 2010-10-14 kl. 10:26 av Tomas Boström.