2008 - Sommarkurs

Trummor, gitarrer och trumpeter är nedpackade. Vapen och uniformer inlämnade. Fältartistkurserna 2008 i Höllviken är slut: – Det har varit en fantastisk vecka, sammanfattar Fältartisternas ordförande Roland Rosenqvist.
Rolle.JPG
Roland Rosenqvist har varit ordförande i Fältartisterna sedan 2006. Och han känner att han leder en organisation i medvind:
– Vi är otroligt uppskattade för det vi gör, både i Sverige men framförallt utomlands.

Årets kurser i Höllviken lockade en hel del nya deltagare och det glädjer Roland Rosenqvist:
– Det är kul att så många vill engagera sig. Det betyder att vi kommer att kunna leverera underhållning i toppklass till svenska soldater och sjömän även i fortsättningen. Redan om några veckor åker till exempel ett gäng till Afghanistan.

Han ser lite trött ut, ordförande Rosenqvist. Det blir sena kvällar i Höllviken. En av kursdeltagarnas uppgifter är att under eftermiddagarna repetera in låtar som sedan framförs på kvällarna inför anhöriga och instruktörer. Vare sig det eller morgonuppställningen är något han vill missa:
– Nej, verkligen inte. Därför tar veckan en hel del på krafterna. Samtidigt får jag så otroligt mycket energi av att se allas deltagares engagemang och glädje, oavsett om det handlar om exercis eller musik. Dessutom har jag passat på att genomföra en del möten med nyckelpersoner för oss och det göra att jag ser väldigt positivt på framtiden.

Precis som många andra har Roland Rosenqvist haft familjen med sig till Höllviken. Nu återstår bara att packa in dem och väskorna i bilen och vända hemåt:
– Men innan dess vill jag bara säga att jag känner en otrolig stolthet över att få leda den här organisationen. Och det gör jag särskilt efter en sån här bra kursvecka. Så tack alla deltagare, instruktörer och anhöriga. Ni är fantastiska!

Text och foto: Jesper Tengroth/Combat Camera

2008_08_07_cc005_faltartistkurs_003.jpg
De är de första som kommer till en spelplats och de sista som lämnar den. Och det är inte alltid att man direkt räknar dem som Fältartister men det är dom, teknikerna:
-Jag känner mig verkligen som 100 procent medlem i de Fältartistgrupper jag jobbat i, säger ljudteknikern Tomas Boström.

Under Fältartistkurserna 2008 svarar Tomas för tekniken tillsammans med ljusteknikern Kin Grenholm. Och dagarna är rätt tuffa:
– Vi är två tekniker på ungefär 40 artister, så dagarna blir lite längre än för dom andra, säger hon.

Det är inte alltid som några tekniker får åka med på utlandsjobben. Av praktiska skäl är Fältartistgrupperna ibland så små att det inte finns möjlighet att de med en tekniker.
– Men då måste ändå någon i bandet ta på sig ansvaret för ljudet och belastningen blir då väldigt stor på den personen, säger Tomas Boström.

Under det senaste året har en ljudtekniker dock alltid kunnat åka med. Tomas Boström själv, kom förresten hem från ett uppdrag i Kosovo så sent som i slutet av förra veckan.
Ljusteknikern Kin Grenholm verkar dock få vänta på sin tur:
– Men jag förstår förstås att annat är viktigare än att ha med sig en ljustekniker ut, säger hon.

Både Kin Grenholm och Tomas Boström talar om vikten av att serva och fixa för att artisterna ska få bästa möjliga förutsättningar.
– När vi är utomlands händer det att jag missar att åka med på patruller och annat som de andra får hänga med på, men det är sånt man får ta, säger Tomas Boström.

Text och foto: Jesper Tengroth/Combat Camera

Linda Sundblad.jpg
Jublet ville aldrig ta slut på torsdagskvällen när eleverna från Fältartistkurserna 2008 uppträdde för de värnpliktiga på regementet P7 på Revingehed:
– Det här var världens bästa publik, sa Linda Sundblad efter att för första gången spelat inför värnpliktiga.

Förutsättningarna inför kvällen var helt perfekta:
Några lätta moln på himlen, dryga 20 grader i luften. Och närmare 600 värnpliktiga just hemkomna från en stor övning.

Komikern Kristoffer Appelquist inledde kvällen och redan då var publiken med på noterna, även om en del satt lite avvaktande kvar i gräset. Men efter ungefär halva programmet började stämningen bli smått magisk och i slutet gungade hela Revingehed i takt med musiken:
– Det här var hur bra som helst. Och de var helt nyktra, det finns hopp för mänskligheten, konstaterade Linda Sundblad som sjöng sin ”Of Father” som extranummer.

Samtidigt som soldaterna marscherade tillbaka till sina kaserner och alla Fältartister gemensamt börjat plocka ner all utrustning konstaterade Linda Sundblad:
– Nu är jag verkligen sugen på att göra utlandstjänst!
Fältartisterna har nu natten på sig att vila. I morgon väntar övning i strid innan årets kurser är till ända.

Text och foto: Jesper Tengroth/Combat Camera

2008_08_06_cc005_faltartistkurs_006_webb.jpg
På onsdagskvällen genomförde Fältartistkurserna 2008 den första av två konserter under veckan. Och för några innebar det också att de klarat av det första giget i grönt, bland dem Jennie Ann Smith:
– Det var mycket angenämt, kommenterade hon debuten som Fältartist några minuter efter att konserten avslutats.
Publiken bestod av ett hundratal speciellt inbjudna gäster som strax före klockan 20 bänkade sig utanför matsalen vid FBU´s kursgård i Höllviken. Försvarsmaktens högkvarter representerades av Anders Kallin som är ställföreträdande informationschef. Efter konserten tackade han Fältartisterna- inte bara för det de bjudit på under kvällen- utan också för de insatser som nyligen genomförts i Tchad och Kosovo:
– Ni tar ert uppdrag på stort allvar och är verkligen en del av det nya insatsförsvaret, sa Anders Kallin.
På torsdag eftermiddag är det dags för nästa konsertuppdrag. Då ska flera hundra värnpliktiga, som precis avslutat en längre övning vid regementet P7 på Revingehed underhållas.
– Då satsar vi på att ge järnet igen, konstaterade Jennie Ann Smith

Text och foto: Jesper Tengroth/ Combat Camera

2008_08_05_cc005_faltartistkurs_001.jpg
Linn Ramstierna är en av deltagarna i fortsättningskursen. Grundkursen genomförde hon i Ånn i vintras och redan då var hon en av de bästa skyttarna. Därav kravet från henne själv att också denna gång vara en bland de främsta. Vilken är då nyckeln till hennes framgångar på skjutbanan?
– Jag andas lugnt, säger Linn Ramstierna.
Text och foto: Jesper Tengroth/ Combat Camera

2008_08_05_cc005_faltartistkurs_003_webb.jpg
En annan deltagare som rönte stora framgångar på skjutbanan var Anders Beckman. Han är ny i Fältartistsammanhang och deltar i grundkursen men han är knappast någon nybörjare i gröna kläder:
– Nej, jag har just avslutat första året på Yrkesofficersprogrammet, avslöjar han.

Trots att Anders Beckman är van vid betydligt mer avancerade skjutövningar trivs han på Spillepengen:
– Det är bra repetition. Dessutom är det kul att se de andra skjuta, de är överraskande duktiga.

Efter genomförd fältartistutbildning och två ytterligare år på officershögskolan kan Anders Beckman titulera sig Fältartist och Yrkesofficer:
– Kan det bli bättre?, säger han.

Text & Bild: Jesper Tengroth/Combat Camera

2008_08_04_cc005_faltartistkurs_004_webb.jpg
Joel Sahlin visar upp sitt ena finger.Dessvärre är skadan han vill göra gällande efter att ha sytt fast sina kragspeglar på uniformen totalt osynlig.
-Det var ett helvete. Kanske det tråkigaste jag har gjort, säger han.

Det är lätt att tro att heltidsmusikern Joel Sahlin från Stockholm ångrar att han anmält sig till Fältartistkursen i Höllviken. Men så är det inte alls:
-Nej, det är roligt. Det är kul att träffa nya människor och dessutom intressant att lära sig nya saker.

Joel Sahlin är i Höllviken för allra första gången. Han har varit på väg i flera år efter att några vänner tipsat honom om utbildningen:
-Jag trodde inte att det var något för mig, säger han.
Men nu har han alltså ändrat sig. Någon tidigare militär erfarenhet har han inte:
-Jag fick välja om jag ville göra lumpen eller inte. Och då valde jag gitarren.

Under sitt första dygn i Höllviken har han, förutom att träna på att sy, haft exercis och sjukvårdstjänst. Dessutom har Joel Sahlin och hans 42 kurskamrater fått börja förbereda sig inför tisdagens skjutövningar genom att montera ihop sin stridsutrustning:
-Det gick bra. Det var betydligt enklare än att sy, säger Joel Sahlin.

Kvällen kommer att ägnas åt musiken. Alla övar inför de två konserter som ska genomföras senare under veckan. De allra flesta har aldrig spelat tillsammans men Joel Sahlin känner ingen press:
-Det är ingen musikpolisstämning här precis, säger han och skrattar.

Text och foto: Jesper Tengroth/Combat Camera

Sidan publicerad/ändrad 2010-10-14 kl. 10:26 av Tomas Boström.