DIM/DECON utbildning vecka 34

Utbildningen genomfördes i Umeå på SkyddC med Kn Stefan Jedby och Lt Per Flodin, I 19 som engagerade instruktörer. Som biträdande instruktörer jobbade Anders Gustafsson och Lars Lundgren från Skåne och Björn Lundgren från Älvsborg,

Detta var första tillfället som båda kurserna genomfördes och det blev en hektisk vecka. Som vanligt så hade vi tur med vädret.

DIM-kursen satsar på att ge eleverna förståelse för de olik  instrument som används och med vilka metoder de mäter samt hur man skall sätta ihop olika instrument för att kunna rapportera ett ”säkert” resultat. Därefter praktiserar man detta  i olika situationer.

DECON-kursen satsar rätt mycket tid på materielkunskap på elverk, motorspruta och hetvattenberedare samt saneringsutrustning. Eleverna färdigställde under veckan en högklassig saneringsbana helt fältmässigt på övningsfältet.

Som avslutning på kursen genomfördes ett skarpövningsmoment med efterföljande utsanering. Allt har gått enligt planeringen och eleverna var nöjda när dom åkte hem på fredag kväll. Sammanlagt har nu 30 personer genomfört den utbildning som krävs för att få en befattning i förbandet.

Nästa år kommer liknande utbildningar att genomföras i: Revinge vecka 19, Berga vecka 30 och Umeå vecka 32. Hur det blir med Göteborg återstår att se eftersom närmaste CBRN-bana finns i Skövde.

Bernt-Åke

Kursansvarig

Sidan publicerad/ändrad 2011-11-05 kl. 13:16 av Björn Lundgren.