DIM/Decon i Umeå V21 2011

Måndagen den 23 maj ryckte 12 förväntansfulla elever in till SkyddC i Umeå för den första DIM (Detection Identification and Monitoring)/DECON (Sanerings) kursen. Kursen är ett krav för att få en befattning i de nya CBRN-plutonerna. För att antas till kursen måste man ha minst Försvarsutbildarnas CBRN grundkurs eller ha genomfört vplutbildning efter mitten av 1990-talet.
Indikering Foto: Jonas Liden
Indikering Foto: Jonas Liden

 

Inledningsvis fick eleverna genomföra ett skriftligt test och därefter ett praktiskt test på den indikeringsmateriel som ingår i plutonen. Detta var ett nyttigt test för att höja motivationen att lära sig de olika instrumenten. I utbildningen har C-indikeringsutrustning/98, varningsutrustning LCD, AP2C(E), kem/C-varningsinstrument RAID och intensimeter I28 gåtts igenom. Detta för att under resterande dagar öva olika praktiska moment. 

Tyvärr var det inte möjligt med så få elever att utbilda även på saneringsutrustningen men den kommeer vecka 34 att vara i full gång. 

Ett av de praktiska momenten innebar att eleverna fick lära sig att vara övningsledare eller biträdande övningsledare för tillpassningskontrollen. Övriga moment var att tillämpa de metoder för indikering/detektering i olika situationer som framgår av Handbok Detektering. Till detta ägnades en dag varav halva tiden var formell utbildning. 

Eftersom antalet elever till DECON (saneringslinjen) var så få beslutade vi i samråd med kurschefen att enbart utbilda på DIM området och jag upplever att det var rätt beslut.

Fredagen den 27 maj var det dags för utryckning och en av elevernas kommentarer var: Intressant, nyttigt och verkligen motiverande.

Är Du mer intresserad så kolla på hemsidan www.forsvarsutbildarna.se/cbrn och har Du missat möjligheten i år så återkommer chansen i höst och under nästa år.

Det finns fortfarande ett flertal befattningar att söka till om Du är intresserad. Kontakta då antingen utbildningsgruppen i Skåne, Göteborg, Berga eller Umeå. Du kan också maila cbrn@forsvarsutbildarna.se så vidarebefordrar vi till rätt utbildningsgrupp.

 

Sidan publicerad/ändrad 2011-07-02 kl. 12:46 av Björn Lundgren.