Centrala CBRN Kurser 2011

Under 2011 har Försvarsutbildarna/CBRN förbundet genomfört följande centrala kurser..
Indikering Foto: Jonas Liden
Indikering Foto: Jonas Liden

V21DIM/Decon

Måndagen den 23 maj ryckte 12 förväntansfulla elever in till SkyddC i Umeå för den första DIM (Detection Identification and Monitoring)/DECON (Sanerings) kursen. Kursen är ett krav för att få en befattning i de nya CBRN-plutonerna. För att antas till kursen måste man ha minst Försvarsutbildarnas CBRN grundkurs eller ha genomfört vplutbildning efter mitten av 1990-talet.


Inledningsvis fick eleverna genomföra ett skriftligt test och därefter ett praktiskt test på den indikeringsmateriel som ingår i plutonen. Detta var ett nyttigt test för att höja motivationen att lära sig de olika instrumenten. I utbildningen har C-indikeringsutrustning/98, varningsutrustning LCD, AP2C(E), kem/C-varningsinstrument RAID och intensimeter I28 gåtts igenom. Detta för att under resterande dagar öva olika praktiska moment.

Läs hela repotaget ->

 


 

Indikering Foto: Anders Roos
Indikering Foto: Anders Roos

V26 CBRN Grundkurs

Årets CBRN grundkurs hölls den 26 juni till den 2 juli på Falsterbo kursgård i Höllviken.

Mer om kursen och bilder ->

Brandtunnel Revingehed Foto: Anders Roos
Brandtunnel Revingehed Foto: Anders Roos

V27 CBRN Instruktörskurs

CBRN instruktörskursen hölls den 3 juni till den 9 juli även den på Falsterbo kursgård i Höllviken.

Mer om kursen och bilder ->


 

V32 CBRN Civil grundkurs

Lördagen den 6 augusti ryckte 8 förväntansfulla elever in till kursen. Denna gång hade vi i uppdrag att påbörja planering för att utbilda Transportmyndigheternas personal. Parallellt med detta genomfördes den vanliga utbildningen för CBRN-specialist till de olika myndigheterna.

Läs hela repotaget ->

V34 DIM/Deacon

Utbildningen genomfördes i Umeå på SkyddC med Kn Stefan Jedby och Lt Per Flodin, I 19 som engagerade instruktörer. Som biträdande instruktörer jobbade Anders Gustafsson och Lars Lundgren från Skåne och Björn Lundgren från Älvsborg,

Detta var första tillfället som båda kurserna genomfördes och det blev en hektisk vecka. Som vanligt så hade vi tur med vädret.

Läs mer om kursen ->

Sidan publicerad/ändrad 2011-11-05 kl. 13:20 av Björn Lundgren.