Välkommen till Orust Försvarsutbildningsförening

 

e-maillogga ORU

Clipboard02

 Försvarsutbildarnas Riksstämma 2017

Vid årets Riksstämma som genomfördes på Fårö 11-12 juni utdelades Svenska Försvarsutbildningsförbundets kungliga förtjänstmedalj i guld till föreningens "ständiga kassör", Ulla Reimers.

Medaljutdelningen förättades av förbundets ordförande, generalmajor emeritus Lars Frisk.

image2_v2

Foto: Anna Torndahl


Resa till Marinmuseum i Karlskrona

Kuststaden Karlskrona var Sveriges lås mot havet och främmande makter från den svenska Stormaktstiden och in i våra dagar. Hit åkte Försvarsutbildarna Orust på en studieresa den 13 maj 2017. Framryckningen gjordes med buss på tvärsen av Sverige genom ett bedårande vackert och varierat vårlandskap.

Väl framme för en rundresa bland alla de öar, sund och broar, som Karlskrona vilar. Sveriges största torg omgivet av mäktiga och imponerande kyrkor och ämbetsmannahus. Här mötte vi f.d. överstelöjtnanten Olle Melin, tidigare KA2, nu i rollen som entusiasmerande guide. Naturligtvis väckte gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan rättmätig uppmärksamhet.

DSC_0129_v2 DSC_0131_v2
Sveriges största torg Gubben Rosenbom


Huvuddelen av besöket ägnades åt Marinmuseum. Det mäktigaste var att se Sveriges första ubåt Hajen och en annan av det lite vassare slaget, Neptun. Helt i original. Ubåtshallen domineras av Neptun, som var i tjänst ända till 1998. Numera med öppningar fram och bak, upp och ner, så att besökarna kan se och känna hur livet ombord sett ut.

DSC_0136_v2 DSC_0140_v2
Ombord i ubåten Neptun Linjeskepp i modellhallen


Den militära verksamheten av idag i Karlskrona är den just påbörjade tillverkningen av två supermoderna ubåtar i miljarskostnadsklassen. Men det fick vi inte se mycket av. Naturligtvis inte. Karlskrona håller hårt på sin kunskap och erfarenhet som den än idag viktigaste hamn inom Sveriges försvar.

  DSC_0142_v2  
  Olle Melin avtackas med föreningens jubileumsmugg  

Text: Lars Hartelius
Foto: Ulla Reimers


Gustaf Olsson tilldelas Bohuslän-Dals Försvarsutbildningsförbunds silvermedalj

I samband med förbundets årsstämma 18 mars 2017 tilldelades
Gustaf Olsson förbundets silvermedalj med tillhörande diplom.

DSC_0002_v2

Medaljen utdelades av förbundsordförande Roger Johansson

Text och foto: Ulf Reimers


Föreningsstämma 2017

Årets stämma avhölls i Stenshults föreningslokal tisdag 21 februari 2017.

Vid de val som förrättades invaldes Hans-Richard Wijkmark som ordinarie ledamot efter Gunnar Persson som avsagt sig omval. I övrig förblev styrelsen sammansättning oförändrad.

IMG_0002_v2 IMG_0008_v2

Den formella delen av stämman avslutades med att ordföranden avtackade Gunnar Persson för ett mycket gott arbete och överräckte en fin blomsterkvast. Gunnar tackade för sin tid i styrelsen och uttryckte stor beundran för styrelsens effektiva och stimulerande sätt att arbeta.

Efter stämman fick vi lyssna på chefen för räddningstjänsten på Orust, Marcus Larsson, som talade om kommunens krisberedskap. Anförandet väckte många tillfällen till frågor i ett ämne som engagerar alla. Marcus avtackades med applåder, blommor och föreningens jubileumsmugg.

IMG_0012_v2 IMG_0013_v2

Evenemanget övegick därefter i mingel och fika med smörgåstårta. Barbro Abrahamssons stod som värdinna med sedvanlig bravur och bjöd som avslutning på egenhändigt tillverkad bakelse till kaffet.

I samband med minglet överlämnade ordföranden en blomma till Barbro och tackade för allt arbete med förplägnaden.

Text: Bo Sandell/Ulf Reimers
Foto: Ulla Reimers


Resa till Ryttmästarbostället vid Simsjön i Skövde lördag 12 november 2016

I ett riktigt strålande vinterväder, med på stundtals mycket hala vägar, anträdde Orust Försvarsutbildningsförening sin årliga ”långresa”. Denna gång var målet det omtalade Ryttmästarbostället vid Simsjön i Skövde.

Resan hade lockat 18 egna medlemmar och 9 gäster från grannföreningarna Fräkne, Vänersborg och Trollhättan samt Åmål. Som vanligt svarade Ellös Buss för bekväm transport.

Framkomna möttes vi av ägaren och grundaren till detta historiska museum, f d majoren och tidigare ryttmästaren Bernhard Englund. Det fina vädret möjliggjorde att guidning kunde startas utomhus, med bland annat en målande redogörelse för hur Kung Carl-Gustav, i samband med en invigning av en tillbyggnadsetapp, fått avfyra en antik salutkanon med en avskjuten grantopp som följd.

DSC_0007_v2

Väl inne möts man av ett fantastiskt militärhistoriskt museum som även rymmer många andra intressanta föremål. Att beskriva detta i text är inte möjligt, det måste upplevas. Besökarna ges av Bernard Englund en fantastisk exposé av ett stycke historia som främst uppehåller sig kring den svenska stormaktstiden och även kring Gustaf III och lite senare.

Bernard har en fantastisk förmåga att under sitt historiska berättande även krydda med egna satiriskt slående kommentarer om nutidsföreteelser. Berättandet kring vissa föremåls anskaffande är också behållning i sig vid besöket. Mitt i detta åtnjöt vi även en välsmakande och riklig lunchbuffé under fortsatt historieberättande.

DSC_0011_v2 DSC_0014_v2


 När vi efter fyra timmar avslutade visningen, för att anträda hemfärden, hade nog samtliga 27 nöjda deltagare samma känsla av att man bara hunnit skumma på ytan av allt fantastiskt som fanns att se. Ett besök på Ryttmästarbostället kan därför varmt rekommenderas.

Text: Bo Sandell
Foto: Ulf Reimers


Historisk rundvandring på Backamo Lägerplats 19 maj 2016

Torsdag 19 maj 2016 i strålande kvällsväder genomfördes en av Försvarsutbildarna Orust organiserad historisk rundvandring på Backamo Lägerplats under sakkunnig guidning av Bo Sandell, som berättade lägrets intressanta historia från slutet av 1600-talet till dags dato.

DSC_0020_v2 DSC_0021_v2
Här låg Officersmässen vackert på kullen Vy över delar av lägerplatsen

 

John Olsson, 90+, berättade om sina erfarenheter som lägervakt efter krigsslutet 1945. En i många stycken gripande berättelse om självstympningar och självmord bland de tyska krigsfångar som riskerade att bli skickade till Ryssland.

DSC_0030_v2 DSC_0044_v2
Sittande på trappan till en av de gamla lägerhyddorna inleder
John Olsson sin berättelse
Bo Sandell tackar John för en mycket
personligt präglad berättelse och
överlämnar föreningens jubileumsmugg

 

Rundvandringen avslutades med fika och mingel på Café Gläntan.

I arrangemanget som hade lockat 35 deltagare deltog förutom våra egna medlemmar, även medlemmar från föreningarna Lysekil, Fräkne, Trollhättan och Åmål och var av kommentarerna att döma mycket uppskattat.

Text: Ulf Reimers
Foto: Ulla Reimers


Pistolskytte 12 april 2016

I strålande vårsol samlades ett stort antal medlemmar till traditionellt pistolskytte och gemytlig samvaro på Eskemyren. Vi fick som vanligt prova våra färdigheter både på pistol och revolver, med varierande resultat får vi väl tillstå.

IMG_0008_v2

IMG_0014_v2

Om du inte hade tillfälle att komma den här gången så planerar vi ett nytt tillfälle till hösten, då på en lördag. Både gamla och nya medlemmar, nybörjare eller proffs - alla är givetvis lika välkomna!

Foto:  Ulla Reimers


Avrustning av HMS Jägaren torsdag 7 april 2016

Torsdagen den 7 april deltog två av föreningens medlemmar, Magnus Hjort och Bo Sandell,
vid avrustningsceremonin för HMS Jägaren.
 
Avrustning av HMS jägaren
 
Från vänster på bilden marinchefen konteramiral Jan Thörnqvist, chefen röjdykardivisionen i Skredsvik kommendörkapten Magnus Hjort, kommendör Lennart Bengtsson och Bo Sandell.
 

MILITARY WEEKEND för dig som har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är nyfiken på det militära livet

Militärtält

Prova på helger

Försvarsutbildarna anordnar Military Weekend på ett flertal platser i landet för dig som är intresserad av att göra en insats i Försvarsmakten eller en frivillig försvarsorganisation.

Här kan du läsa mer om Military Weekend


Elfsborgsmarschen - 2-dagars internationell marsch
Ebgmarchmedalj.jpg


Läs mer på Elfsborgsmarschens egen hemsida

Frivilligportalen

Logga Frivilligutbildning På utbildningsportalen Frivilligutbildning hittar du alla all frivilligutbildningar i Sverige som bedrivs på uppdrag av Försvarsmakten.


»  Till Frivilligutbildning....


Uppdatera dina medlemsuppgifter
PE03759_.jpg Har du flyttat, ändrat telefonnummer, skaffat eller ändrat e-postadress?

Var snäll och meddela föreningen så vi kan uppdatera medlemsregistret.

Föreningens stadgar

 E-post till föreningen: Orust Försvarsutbildningsförening


 

 

 

 

 

 

Sidan publicerad/ändrad 2017-06-16 kl. 12:30 av Ulf Reimers.

NYHETER

Nyhetsdatum:
Här finner du information om olika kurser som anordnas inom region syd

Nyhetsdatum:

Nyhetsdatum:

Nyhetsdatum:

Nyhetsdatum:

Nyhetsdatum:
Föreningens historia