Reseberättelse från resan 6-9 juli 2012 till Gadebusch

Vad hände på vår Gadebuschresa. Ett kortare sammandrag av våra äventyr.
Bilder Morgan Torger (flertalet) och Göran Karlsson.

Åmålsföreningen bjuder in till en återträff med stort bildspel den 29 september.

Onsdag 6 juli

Redan halvsju på morgonen steg 35 glada resenärer på bussen i Åmål (hämtade några på vägen).

Gb01

Resan är en heldag genom Sverige, Danmark och Tyskland. Vid en längre rast söder om Kungsbacka bjöds på Korv o bröd, kaffe och kaka för att komplettera den tidiga frukosten. På färjorna över Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarten kunde vi komplettera matintaget. Först vid 19-tiden anlände vi till Gadebusch och vårt stamhotell Christinenhof. Efter incheckning och den första Engeln (lokalt öl) blev det middag på hotellet.
Resdagen tog ut sin rätt för de flesta av oss, så ganska tidigt spred sig lugnet över hotellet.

Torsdag 7 juli

Efter frukost inleddes dagen med besöket på Gadebusch Shopping-center med Aldi och SKY. Då var de nödvändiga inköpen av tyska varor redan avklarade.
Vårt första studiebesök för dagen var Gränsmuseet i Schlagsdorf, där man bevarat ett avsnitt av den gamla gränslinjen, med bevakningstorn, staket och larmanordningar. Dessutom finns en intressant utställning över livet och händelser kring denna gränslinje som delade Tyskland i 40 år.

Gb02

Resten av dagen besök i Wismar – den gamla hansastaden som var svenskt ända fram till 1903.
Många av oss har besökt Wismar tidigare, så vi delade på oss in mindre grupper, tittade på stadens sevärdheter, sektbryggeri eller slog sig ner på något trevligt näringsställe runt stadens torg.

Gb03

Vid middagen fick vibesök av Gadebusch borgmästare som hälsade oss välkomna till staden och årets Münzfest. Nu hade även nykomlingarna i gänget börjat känna sig hemma och kvällen slutade med allmänt glam, sång och historier i den ljumma sommarkvällen.

Fredag 8 juli

Att Schwedenschlacht närmar sig märks allt mer på arrangemanget. De första Karolinerna börjar dyka upp i gruppen. Dagen inleddes med ett besök på Museet i Gadebusch där ett exemplar av våra uniformer överlämnades att tillföras utställningen. Därmed har museet även Västgöta-Dals regementes uniform i sina samlingar.

Gb12

Vår gemensamma lunch åt vi sedan på Rauchahus Möllin – också det en historiskt intressant anläggning. Gårdens huvudbyggnad är ett traditionellt Rauchhaus byggt på 1600-talet och fungerat som bostad och verksamt lantbruk fram till 1981. Därefter tomt och delvis förfallet men nu restaurerat till kombinerad museum och restaurang.

Nu blev det dags för ombyte för deltagarna från Tössbo Compagnie. Hela gruppen på 12 man med sina civila följeslagare besökte den historiska bivacken där Karoliner från Sverige, samt soldater från Norge, Danmark, Ryssland och Tyskland (Sachsen bl.a.) börjat samlas och stärka sig inför det kommande slaget.

Gb06

Under kvällen startade också Münzfest i centrum av Gadebusch. Programmet var ungefär liknande tidigare, med det mesta koncentrerat till museianläggningen och sportplatsen. Här blev det friluftskonsert med bl.a. Borås Hemvärns Musikkår och Valthorn. När mörkret lagt sig avslutades det hela med att Gadebusch nya presentationsvideo premiärvisades, samt fyrverkeri närmare midnatt.

Gb08

Lördag 9 juli

Nu var det dags för det stora slaget.

Karolinerna var tidigt ur sina sängar och anslöt sig till övriga på bivacken. Härifrån gemensam marsch på cirka 4 km till byn Wakenfäldt där själva slaget ägde rum – både då och nu. Då var det 33000 man nu cirka 300. Så slagfältet var något mindre och arrangerat för publiken. Över 5000 personer beräknas ha kommit för att titta på detta fältslag.

Då varade slaget cirka 4 timmar – nu var det avklarat på 1. Då var det kyla och snöglopp, nu 30 graders värme och gassande sol. Olika förutsättningar men nog så krävande även för dagens stridsmän.

Om själva slaget kan du läsa på annan sida

Då Svenskarna triumferat och slagit sina motståndare (utgången var ju på förhand given)anslöt sig samtliga stoldater och stor del av publiken till den minnessten som rests i utkanten av slagfältet. Här skedde sedan korum och kransnedläggning i en högtidlig ceremoni.

Gb09

När klockan slagit tre på eftermiddagen började stadsparaden, med Hemvärnsmusiken i täten, följd av den segrande truppen med svenska karoliner. Under klang, jubel och viftande fanor intog så Tössbo Compagnie staden.
 Efter dem följde bland annat representanter för Gadebusch alla vänorter, de övriga grupperna som deltagit i slaget och avslutades med en många av stans företag och föreningar.

Gb10

Efter middagen på hotellet var det återigen dags att ta sig in till stans centrum och delta i festen som avslutades med ett jättefyrverkeri vid 11-tiden på kvällen.

Söndag 10 juli

En grupp trötta svenskar fick sovmorgon och senare frukost, varpå vi for till Schwerin.
Här spred vi oss för olika aktiviteter. Besök på slottet och slottsparken, rundtur på sjön eller bara spatsera i stan med stor keramikmässa på torget. Naturligtvis också något att äta och dricka på någon av alla uteserveringarna.

Efter middag på hotellet samlades vi i grupper med allmän trivsel innan det blev dags för packning och förberedelser för hemresan.

Måndag 11 juli

Dags för hemresa. Första rasten blev redan i Puttgarten där många fyndade på BorderShopen före överresan till Danmark. Resan fortsatte sedan i god fart upp genom Danmark och Sverige, med en stopp för mat vid Björkäng, och hemkomst vid 9-tiden på kvällen.

Allesammans något trötta, men belåtna och fyllda med nya upplevelser under denna välarrangerade resa.

(Text Göran Karlsson)

 

Sidan publicerad/ändrad 2012-07-25 kl. 21:44 av Göran Karlsson.