Genomförda aktiviteter 2012

Här kan du läsa lite om våra redan genomförda aktiviteter under 2012.

Föreningskväll - höstavslutning - Grisfotens vänner - 8 december

2012 har varit ett aktivt år och den 8 december var det dags för årets sista föreningskväll.
Som vanligt vid denna tid på året är det dags att provsmaka lite av julens läckerheter. Som huvudrätt på menyn  stod emellertid Grisfötter som dagen innan kokats i fältköket.

Traditionens makt är stor inom föreningen, och vi blir för varje år allt fler som vill delta även i denna jultraditon. Nu var vi närmare 30 personer som under sedvanlig allsång hade en trevlig kväll tillsammans.

Återträff "Slaget vid Gadebusch" den 29 september

När vi på lördagen träffades för att åter minnas de fantastiska dagarna i Gadebusch juli 2012 var vår lokal "knökad". Cirka 40 personer var med och språkade, mindes, skrattade och berättade.
Särskilt inbjudna var också Fredrikstens Artillerie Kompanie som kom med två personer, vilka var med under Schwedenslacht- Dock på fiendesidan!. Numera är vi  ett broderfolk och detta var första tillfället för oss att språka samman även om framtida samarbete.

Efter supén - bestående av traditionell soldatmat- ärtsoppa som förrätt och rotmos med fläsklägg som huvudrätt visade Morgan och Agneta Torger det bildspel de tagit fram med sina fantastiska bilder från resan. Samtliga deltagare fick också för personligt bruk en minnesCD med bilder. Alla Karoliner fick också en porträttbild.

Kvällen fortsatte till sent innan lugnet åter lägrade sig kring Hemvärnsgården.

Planeringskväll den 17 september

Måndagen den 17 september träffades cirka 20 pratglada och intresserade medlemmar och vi tog upp massor med förslag till program och aktivieteter under 2013.

Vissa saker prioriterades mer och styrelsen fick i uppdrag att ta fram ett årsprogram utifrån medlemmarnas synpunkter. Detta skall sedan också synkroniseras med förbundets samlade program.

Åmåls Ljusfest 15 september

Det har nu blivit en tradition att vi serverar ärtsoppa under Åmåls ljusfest och passar på att berätta lite om vår föreningsverksamhet.
Som vanligt har ett antal personer lämnat intresseanmälan och vi har bjudit in dem till våra kommande aktiviteter. Hoppas att det kan resultera i några nya medlemmar.

Hela Ljusfesten invigdes med att vår grupp "Tössbo Compagnie-Åmåls karoliner" avlossade en salut med kanonen på Kungsberget. Alltsammans genomfördes med marsch från Plantaget till Kungsberget och tillbaka. En riktig succé för karolinerna som också blev alla fotografers favorit.

Årets ärtsoppa måste också ha slagit alla rekord då vi serverat över 200 portioner på under timmen. Då var soppan slut till stor förtvivlan för många kvällsvandrare som blev utan.

Höstupptakten 25 augusti

Cirka 25 personer deltog i vår Höstupptakt med bland annat kräftor som huvudrätt. En trevlig afton i goda vänners gemenskap präglade kvällen. Som extra krydda fanns festsånger från Gadebusch egen kräftskiva, så det blev lite extra övning i tyska.

Utöver själva samkvämet informerade vi kort om höstens olika aktiviteter. 

6 - 9 juli- Gadebuschresan

35 personer deltog på denna kulturhistoriska resa till Gadebusch. Läs mer på separata sidor

Gb11

 

 

Tisdagen den 6 juni

Nationaldagsfirande ägde rum runt om i Dalsland. Hemvärnet har upphört med sitt officiella deltagande i Åmål, utan finns numera på Baldersnäs.
Därför har Åmåls kommun de senaste åren haft bekymmer med att skapa samma högtidliga stämning och formella cermonier som då hemvärnet och frivilligorganisationer (FBU, Lottor, Bilkårister m fl) skapade en speciell stämning kring flaggparad.

I år hade därför cermonierna flyttats till Kulturmagasinet på Norra Hamnplan och fanborgen upphört. Med scouternas hjälp kunde den svenska flaggan hissas och sedvanliga tal och fanfarer spelas med Musikkårens ledning. Vackert väder bidrog till en välbesökt ceremoni och många av våra frivilligkamrater kunde ändå skönjas i vimlet, dock civilklädda.

Den tradition som skapades för ett par år sedan att slå samman Nationaldagen med föreningens våravslutning har visat sig lyckad. Så efter besöken på Baldernsäs eller Norra Hamnplan samlades vi på Hemvärnsgården och åt en gemensam sillsupé med tillhörande sammanfattningar om vårens verksamheter.

 

Fredagen den 25 maj kl 18.30 - Försvarsupplysning med Trivselkväll

Nära 20 personer träffades och lyssnade på Daniel Thorup när han berättade om sina erfarenheter från livet
som Dansk soldat i Afghanistan.

Sergant Daniel Thorup kom nyligen åter hem till Sverige efter en mission i Afghanistan för det Danska försvaret.

Daniel är uppväxt, bor och verkar i Sverige men är dansk medborgare.
Danmarks armé har i Afganistan verkat i en annan del av landet, och även haft uppgifter av annat slag än det svenska försvaret.
Danmark soldater har i större omfattning varit involverade i reguljära militära uppdrag. Bland annat berättade han om hur hans grupp
utsattes för ett bombattentat då de skulle genomsöka en byggnad. En kamrat dog och flera skades.

Daniel gav också en god bild av hur vanligt folk fortfarande lever som på medeltiden, medan maktelit och knarkmaffian lever ett lyxliv
vi kanppast kan tänka oss i Sverige.

En mycket intressant och givande afton, som på sedvanligt fredagsmaner avslutades med en god supé

Måndag 16 mars - Föreningskväll med föredrag

Finn Hjelmström - bl a aktiv som chef för hemvärnet i Södra Värmland och stor vän av Fjärran Östern har varit på en ny resa. Denna gång genom Indien.

På sedvanligt engagerande och insprierande sätt berättade han om sina upplevelser, folket och miljön i denna kulturells smältdegel. Om att resa i landet, kultur och levnadsförhållanden mm

Under kvällen serverades också en enkel förtäring

Måndag 12 mars - Föreningskväll m föredrag

Jörgen Johansson vandrade sommaren 2011 cirka 80 mil genom norra Spanien på en pilgrimsled. Nu berättade han inlevelsefullt om upplevelser och svårigheter med att vandra på stigar och i öppna landskap cirka 3 mil om dagen in 30 dagar. Att bo på enkla härbärgen och träffa andra vandrare från ett 10-tal olika länder. Tyvärr var det bara ett 10-tal medlemmar som kom och lyssnade, men alla närvarande kände det engagemang och intresse som Jörgen har för långvandringar. Bl annat har han varit med i Nijmengen inte mindre än 19 gånger. För nästa sommar planerar han ytterligre en långvandring.

Fredag 2 mars Försvarsupplysning och föreningskväll

Under temat "Karolinernas umbäranden i Tyskland under början av 1700-talet" berättar och kåserade Peter Wetterberg från Helsingborg. En mycket intressant och spännande föreläsning som också kryddades med diverse anekdoter och kuriosa.

Drygt 30-talet medlemmar fanns på plats och uppskattade kvällen som sedan avslutades med en för åmål traditionellt läcker supé.

Kvällen var också ett led i förberedelserna inför vår resa till Gadebusch i juli och minneshögtidligheterna av "Schwedenslacht-Sverigeslaget" då Karl XII arme i början av december 1712 besegrade Danmark och Pommern.

 

Årsmöte 10 februari

Fredagen den 10 februari samlades över 30 medlemmar för årsmöte. Noteras kan att årsmötet var förhållandevis välbesökt med nära 40% av medlemmarna närvarande.

Thomas Henriksson (mötesordf) och Göran Karlsson (mötessekr) ledde årsmötet som förutom att fastställa verksamhetsberättelser och årsredovisning även genomförde val av ny styrelse. Dessutom behandlades frågan om Källvikensstiftelsen sam valdes ombud till Förbundet samt Källvikens styrelse.

Efter årsmötet övergick vi till en trevlig samvaro med god supé - för kvällen bestående av ungskokt laxsida med romsås och potatis med tillbehör.

Vårupptakt och Knutfest den 14 januari

Traditionsenligt hade vi Knutfest på Hemvärnsgården med cirka 30 närvarnade medlemmar. Under kvällen visade Morgan Torger bilder från våra aktiviteter under 2011, bl a Rûgenresan. Tomas berättade också lite om årets olika aktivieteter och planerade verksamheter.

När så många av medlemmarna var samlade informerades också om det aktuella läget med bildande av Källvikenstiftelsen.

Vi åt också en traditionellt god supé och hade en mycket trivsam kväll tillsammans

Sidan publicerad/ändrad 2013-02-16 kl. 13:01 av Göran Karlsson.