Här rapporteras vad som hänt under 2015

Höstavslutning den 28 november

Sedvanligt genomförde vi hösttavslutningen med ett trivsamt samkväm, där vi lät oss väl smaka av lite av julens bästa....
bland annat grisfötter, fläsklägg, skinka, jansson mm. Som vanligt var det cirka 30 medlemmar som deltog.

Förutom själva samkvämet berättade ordförande Thomas Henriksson lite om vårens aktiviteter, där föreningen kommer att blanda försvarsinformationskvällarna med såväl högaktuella försvarsfrågor samt historiska tillbakablickar allt enligt medlemmarnas önskemål.

Programmet för första kvartalet kommer under vecka 1.

Försvarsinformation den 3 november.

Massajernas liv i Tanzania och hur man med enkla medel kan avsevärt förbättra livsvillkoren för en av jordens mest isolerade folk.

Bertil Wennberg har under många år verkat som "mentor" för en stam av massajerna i Norra Tanzania. Bland annat har satsning på att skapa småskalia kollektiva mejerier för produktion av youghurt och ost som sedan kunnat säljas till närbelägna städer.

På ett livfullt och inspirerande sätt bjöd han ett 25 tal personer på en resa in i en kultur som få av oss känner till. Med sitt engagemang har han fått till en utveckling i området, samtidigt som också staten och andra biståndsverksamheter  också medverkat, där man börjat få fram elekticitet, sjukvård och skolor i området.

Han beskrev också landet så sakteliga utvecklats demokratiskt, men också att de säkerhetsproblem som såväl landet som de enskilda invånarna har.

Försvarsinformation den 20 oktober
med repris den 27 oktober

 

Torbjörn Kock höll ett mycket intressant föredrag om sin resa i Norra Ryssland och berättade på ett mycket levande sätt till sina egna bilder om människor, kloster och livet. Med detta fick vi en god bild av situationen i denna del av världen.

Torbjörn återkom sedan med detta föredrag den 27 oktober då det var mycket populärt och flera inte hade möjlighet att delta.  

Återträff från Polenresan - 19 september

Efter varje års resa träffas i första hand alla resenärer för en träff med bilder och minnen från vårens resa. 2015 gick resan till Polen och Gdanskområdet. Ett 30-tal medlemmar deltog i denna trivselkväll som förutom återblickar gav kunskap och insikter (försvarsinformation) kring händelseutvecklingen i Polen under andra världskriget och hur Gdansk återuppbyggts efter den sönderbombning som drabbade staden.

Åmåls Ljusfest 12 september

Som vanligt kunde Hemvärnsföreningen bjuda Åmålsborna på ärtsoppan i takt med att mörkret föll över Åmåls gator och torg. Inom en timme hade över 400 portioner serverats och vi kan konstatera att vår närvaro alltid är lika uppskattad.

Uppskattad är även den invigning av Ljusfesten som också den blivit en tradition när Karolinerna exakt kl 20.00 skjuter salut med sin kanon för att därefter göra en muskötsalut.
Flera hundra människor hade slutit upp kring Hembygdsmuseet för att se på denna händelse.

Tyvärr saknades BohusDalsFörbudet med rekryteringskampanj som angetts i förbundets program.

Burma - en häxkittel i Sydostasien

Tisdagen den 1 september fick vi en inblick i livet och förhållanden i Burma - ett av världens fattigaste länder.
Finn Hjelmström berättade och visade bilder från sin senaste resa i området och kunde på ett mycket målande sätt beskriva
såväl den ekonomiska situationen, säkerhetsläget och människornas levnadsvillkor i detta mycket isolerade land.

Sommarprogrammet

2015 blir ett år som kommer att bli ihågkommet för att vi inte tog något sommaruppehåll, utan föreningsverksamheten fortsatt, fast med mycket stort inslag av aktiviteter kring Åmåls Karoliner, då gruppen fått alltfler förfrågningar om att vara med vid olika arrangemang.

Bland det mest uppmärksammade var Ostindienfararens besök i Åmål där Karolinergruppen deltog under alla tre dagarna med aktiviteter.
Vår medverkan där har gjort att ytterligare ett par intresserade har anslutit till gruppen.

Gadebuschresa 2-6 juli

Åmåls vänort Gadebusch besöktes med bland annat Åmåls Karoliner för uppvisningar under deras Stadsfest. Totalt deltog 31 personer på resan varav 24 i karolinergruppen och övriga som medhjälpare. För första gången besöktes Säffles vänort Hagenow där vi också gjorde en uppvisning.
Under detta besökt fick vi förnämlig information om staden och dess historia samt att man har ett strategiskt läge för Tysklands kommunikationer. Såväl två motorvägar som två huvudjärnvägar möts här (nord/syd - öst/väst). Under resan besöktes också städerna Bad Doberan och Köningsburg.

Holmedagarna - Årjäng - 28 juni

En grupp om 12 personer ur Åmåls Karoliner, varav 11 karoliner och en medhjälpare, genomförde två framträdanden i samband med Holmedagarna i Årjäng. Holmedagarna är en traditions-hembydgsfest och på platsen hade också grupper ur Karl XII arme läger inför uppmarschen mot Halden. Vid tillfället deltog även Värmlands-Närkes karoliner.
 

Vårprogrammet

Våren 2015 har varit mycket aktiv och medlemsaktiviteten mycket hög. Vårt arbete med försvarsinformation har fått något stå tillbaka för andra aktiviteter. Hemvärnsföreningen har fått ett flertal uppdrag med Karolinergruppen och både dessa och uppvisningsförberedelser har tagit många kvällar i anspråk.

För att förbereda vårens studieresa till Polen/Gdansk-området har vi varje vecka haft en kurskväll om Polens historia och betydelse för Europas utveckling. Under historien har Polen varit ett centrum för maktkamper och landet har ofta varit involverat i militära konfikter, utan att själva vara den pådrivande. Studierna om detta pågick varje vecka från januari - maj, och det var således ett väl förebertt gäng som deltog i resan.

Som en fortsättning av tidigare studier hade vi en grupp som fördjupade sig i tyska språket, samt vår grupp damer som fortsatte med både att lära sig om och tillverka 1700-talsdräkter.

Våravslutning 6 juni

Nationaldagen i Åmål firades som senaste årens traditon vid Kulturmagasinet med underhållning och högtidstal mm. Föreningen deltog i mindre omfattning. Även Åmåls Karoliner var aktiva som "hedersvakt" vid Hembygdsmuseet under dagen.

Under kvällen samlades cirka 30 medlemmar på hemvärnsgården till en försommarsupé.

Vårträff 8 maj

Under 2015 kommer Åmåls Karoliner ha ett flertal framträdanden, och bland annat inför dessa hade föreningen en s.k Karolinerbal, där vi alla - både män och kvinnor - i tidsenlig klädsel fick föra oss på ett korrekt sätt och även öka gruppkänslan och samhörigheten i gruppen.

Årsstämma 13 februari

Föreningens årsstämma var som vanligt välbesökt med drygt 30 medlemmar närvarande vilket ju är en god aktivitetesprocent för årsmötet.

Vårupptakt 17 januari

Som föreningen brukar hade vi en vårupptakt i januari där styrelsen presenterade vårens program. Att åter träffas efter julhelgerna var stimulerande och med flera nya medlemmar under 2014 blev detta också en introduktion till vår förening och vårt arbete. Totalt ett 30-tal personer deltog.

 

Sidan publicerad/ändrad 2016-01-12 kl. 15:04 av Göran Karlsson.