Studieresa till Estland - Tallin/Rakvere/Narva 8-11 maj 2013

Kortare reseberättelse från Åmåls Försvarsutbildningsförenings militärhistoriska studieresa till Estland.

Onsdag 8 maj

Under förmiddagen samlades samtliga 36 deltagare vid Hemvärnsgården i Åmål för avfärd mot Stockholm och färjan till Tallin. Under dagen stannade vi blott för en kort paus utanför Arboga där det bjöds på varmkorv och kaffe med kaka. Vid pass klockan 17 kunde vi gå ombord på färjan som skulle ta oss över Östersjön, och samtidigt som båten lämnade kajen serverades kvällens 3-rätters middag. Efter hand som kvällsmörkret föll lämnade vi Stockholms skärgård bakom oss och kunde njuta av en god natts sömn på ett lugnt hav.

Torsdag 9 maj

Dagen startade med frukost ombord och när vi vid 10-tiden anlände till Tallinn möttes vi av vår lokale guide för dagen. Programmet för dagen var koncentrerat till Tallinn, som inleddes med en kort rundtur varefter bussen stannade vid Domberget och vi fick en intressant stadsvandring genom Tallinns gamla stadsdel. En stadsdel vars där många av de kända byggnaderna också hade en koppling till de olika krigen som drabbat staden. Vår påläste guide kunde med inlevelse beskriva livet i Tallin under de olika perioderna. Eftermiddagen användes för ett besök på Krigsmuseet i Tallinn som gav en översikt över den estniska militära verksamheten under olika tidsepoker. Museet presenterades av dess intendent som hade stora och djupa kunskaper och en förmåga att förmedla dessa.
Efter museibesöket gick färden vidare österut mot Rakvereområdet och vårt hotell.

Domberget

Fredag 10 maj

Vårt hotell för tre nätter – Park Hotel Palmse – är beläget i parkområdet till en av Estlands mest berömda och intressanta herrgårdar. Det ligger precis i kanten av Lahemaa nationalpark. Fredagen inleddes med en resa i parken. Där besökte vi Loksa och Parispea, en stängd gränszon under sovjettiden med en utbåtsbas och forskningsinstitut för utbåtars avmagnetisering. Detta institut som på sin tid sysselsatte cirka 2000 personer i en egen ”stad” som idag var helt öde och byggnaderna förfallna.

ppp

Eftermiddagen inleddes med ett besök hos Estlands hemvärn som har ett regioncentrum i Rakvere. Därefter besök på slottsruinen i Rakvere där vi också fick en guidad tur. Rakvere slott med historia ända från 1500-talet är idag en slottsruin – till stora delar restaurerad till en turistanläggning, men bär dock på många historiska minnen. Redan då Karl XII år 1700 slog läger vid Rakvere inför sin uppmarsch mot Narva var slotten i princip en ruin. Dagens program avslutades på slottet där restaurangen erbjöd en middag med medeltida tema.

Rakvere

 

Lördag 11 maj

Med en tidig start på dagen följde vi i Karl XII fotspår längs klinten österut mot Narva. Vägen följde här kusten långa stycken, men tyvärr hade vi en dimma likt Lützen under förmiddagen. Vi stannade till vid den under ryska tiden helt stängda staden Sillamäe, passet vid de tre kullarna där strider rasade och fördröjde KarXII framryckning, men också under både första och andra världskriget.
Här fanns ett flertal minnesplatser och området var tätt med kyrkogårdar. Bland annat besökte vi en där särskilt norrmän som stupade i Estland 1944 hade en särskild minnesplats.

När vi anlände till Narva möttes vi av något speciellt. På torget fanns ett tivoli – Bengts Tivoli från Karlstad. Det skapade viss munterhet. I Narva besöktes Svenska Lejonet, Narva borg och ett par bastioner. Dagen gick fort och återresan till Hotellet gick norrut längs floden Narva – som längs hela vägen var kantad av olika minnesplatser och inte minst kyrkogårdar för stupade soldater från alla länder. Estniska, ryska, tyska m fl. På hemvägen passerade vi genom den under efterkrigstiden så kända ryska badorten Narva-Jöesuu. Denna ort var idag i stort sett en ödestad med flertal tidigare flotta hotell och restauranger men som idag var i stort förfall. På enstaka platser pågick viss upprustning, men platsen var trots allt mycket deprimerande att se.

Narva

Söndag 12 maj

Sista dagen i Estland var åter dags för en dag i Tallinn. Vi inledde med ett besök på Krigskyrkogården med den kända bronssoldaten, som för ett antal år sedan flyttades från centrala Tallinn till denna mer rofyllda plats.

bronssoldaten

I övrigt var dagen fri för egna aktiviteter och vi strosade omkring i ett livligt centrum. Estland firade just Mors Dag och därför var det extra mycket aktiviteter på gång med gatuunderhållning och mycket folk i farten.

Framåt kvällen samlades vi vid färjeläget för återresan hem till Sverige. Havet låg spegelblankt när vi lämnade kajen och under hela natten. När vi alla ätit alldeles för mycket av den goda maten på buffen var det många som somnade gott. Andra roade sig i salongerna med bland annat Cubansk dansuppvisning och annan underhållning.

Tallin

Måndag 13 maj

Nu återstod bara hemresan från Stockholm till Åmål. Nöjda och trötta efter många intressanta och lärorika dagar var det tämligen lugnt och stilla på bussen hem.

Sidan publicerad/ändrad 2013-05-18 kl. 16:53 av Göran Karlsson.